Naam kind SVB
Baby,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Mooie meisjesnamen, maar deze werden het níet

Leuk, maar ook lastig: het verzinnen van een naam voor je kind. Onze dochter heet Bente, maar deze meisjesnamen vonden wij ook heel mooi. 

Bente is een Deense meisjesnaam (het betekent ‘gezegend’). Maar het had ook zomaar een Nederlandse, Franse of andersoortige naam kunnen zijn. Er zijn zoveel mooie namen, dat het lastig kiezen is. Ik vertel je straks hoe wij op de naam Bente zijn gekomen, maar:

Misschien is het eerst leuk om te laten zien welke namen mijn familie en vriendinnen dachten dat onze dochter zou krijgen (op mijn babyshower mochten ze deze op een briefje schrijven met hun naam erbij – erg leuk idee!):

Veerle, Liselotte, Esmée, Aimé, Eline, Amy, Isabeau, Milou, Annabelle, Rifka, Susanne, Elisabeth, Annemarie, Nova, Elin, Puck, Emilie, Emily, Julia, Evi, Jasmijn, Juliette, Lotte, Sophia/Sophie, Amélie en Isabelle kwamen voorbij. Heel gevarieerd dus. En er zitten er maar een paar bij waarvan ik denk: dat is écht niks voor mij.

Deze namen werden zelfs meerdere keren opgeschreven:

  • Charlotte
  • Julia
  • Feline
  • Madelief

Het grappige is dat twee van deze namen in onze top 5 stonden – mijn broer en een paar vriendinnen zaten op het juiste spoor.

Dit was onze top 5:

 1. Bente
 2. Julia
 3. Sophie
 4. Livia
 5. Madelief

Gelukkig zaten mijn man en ik redelijk op één lijn. We maakten afzonderlijk van elkaar een top 10, en daar bleek al veel overlap in te zitten. Deze top 5 konden we dus vrij snel samenstellen. Fijn, want het lijkt me moeilijk als je veel concessies moet doen bij het kiezen van de naam voor je kind.

Waarom werd het Bente?

Wij wilden het liefst geen top 10-naam, al vond ik het erg moeilijk om afscheid te nemen van de prachtige naam die ik al zo lang in mijn hoofd had: Julia. En helaas: Sophie stond ook in de top 10. Wat hierbij ook meespeelde is dat onze achternaam ‘De Jong’ is, de meest voorkomende achternaam van Nederland. Daarom wilden we niet ook nog een veel voorkomende voornaam.

Stoer en lief

Mijn man was niet zo weg van Livia en ik twijfelde over Madelief omdat die naam zo lastig af te korten is: Mad? Lief? Bente vonden we redelijk origineel en lief en stoer tegelijk. En ook een naam die op je tachtigste nog leuk is (dat vind ik ook een belangrijke factor). Maar ja, hoe goed je er van te voren ook over nadenkt, sommige dingen realiseer je je pas achteraf, zo lees je in dit blog:

Help, heb ik mijn kind een schaamnaam gegeven?

Tweede naam

Bentes tweede naam is Sofie. Waarom geen Julia, de nummer 2? Omdat dat wij vonden dat ‘Bente Julia’ minder mooi klonk dan ‘Bente Sofie’. We hebben er overigens bewust voor gekozen om de ‘h’ in Bente weg te laten en de ‘ph’ van Sophie te vervangen door een f. Dan kan ze later zeggen: ‘Je schrijft het gewoon zoals je het zegt.’ Wel zo makkelijk!

Hoe ben jij tot de naam van jouw kind gekomen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge