Baby,  Huh, wat?!,  Kids,  Voor mama,  Wonen & Leven,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Hoe kies je de peetouders van je kindje?

Ja. Hoe kies je de peetouders van je kindje? En krijgen de peetouders ook automatisch voogdij in geval van overlijden? Die vraag bleek voor mij toch een stuk ingewikkelder te zijn dan ik altijd gedacht had. 

Zodra ik besloten had dat ik ooit kinderen willen wist ik het al: of mijn vader of mijn broertje zou de peetoom van mijn toekomstige kleintje worden. Op latere leeftijd kwam ik er al achter dat papa niet de slimste keuze zou zijn en liever de naam ‘opa’ met trots zou dragen. Maar mijn boer(tje) als peetoom: dat wist ik zeker.

En toen verhuisde ik naar Ierland…

In ieder geval; totdat ik naar Ierland verhuisde. Ik kan me namelijk nog als de dag van gisteren herinneren dat ik als klein meisje onze peetoom- en tante vroeg waarom zij eigenlijk ‘anders’ waren dan de rest van de ooms en tantes. Toen mijn peettante mij vertelde dat wij daar zouden komen wonen mochten onze ouders ooit overlijden, schoot ik direct in paniek. Het zou namelijk betekenen dat ik van Valkenswaard ‘he-le-maal’ naar Zevenbergen zou moeten verhuizen. In de ogen van een klein meisje een complete emigratie.

Hoe zou ons kindje hier in Ierland het vinden om helemaal naar zijn of haar peetoom in Nederland te moeten verhuizen mocht ons god forbid iets overkomen?

Alle plannen in het water

Die verhuizing naar Ierland maakte het dus al een stuk lastiger. Zodra wij erachter kwamen dat we in verwachting van een kleintje waren heb ik mijn broertje dan ook meteen even gebeld en het verhaal uitgelegd. Ik zou het namelijk nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om ons kindje in een periode die al zo heftig is ook nog eens naar een ander land te moeten sturen.

Maar wie kiezen we dan?

Een intieme relatie met de peetouders is ontzettend belangrijk

We hebben allebei geweldige familie en vrienden in zowel Nederland als Servie en Kroatie waarvan we weten dat ze perfect zouden zijn als peetouders van ons kleintje. Maar als ik terug kijk naar de relatie die ik met mijn peetoom- en tante had, leken peetouders in Ierland toch een meer logische keuze. Mijn relatie met mijn peetoom- en tante was namelijk een stuk intiemer dan die met andere ooms en tantes. We zagen ze bijna om de week, hadden er regelmatig slaappartijtjes en schreven geweldig lange brieven naar elkaar in de tijd dat we elkaar niet zagen. Deze twee geweldige mensen zijn voor mij van kinds af aan een tweede papa en mama geweest.

We hebben er dan in overleg uiteindelijk ook voor gekozen om voor peetouders hier in Ierland te gaan. Ik gun ons kleintje de liefde en intense relatie die ik altijd heb mogen ervaren met mijn peetouders; en dat kan alleen wanneer je op redelijke afstand van elkaar woont.

 

Krijgen peetouders ook automatisch de voogdij?

En toen kwam het tweede struikelblok. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat peetouders (godparents hier in Ierland) in eerste instantie een vooral symbolische taak hebben: zij zijn bij de doop van je kleintje aanwezig en zijn getuige van de verbintenis met het grote geheel. Een geweldig mooie symboliek natuurlijk, maar gezien mijn lichte aversie richting het concept van religie (daar later een keer meer over) hebben wij besloten ons kindje niet te laten dopen. Dus daar ging mijn plan weer in het water: we zouden geen peetouders kiezen, maar officiele voogden in geval van ons overlijden.

Peetouders hebben namelijk niet altijd automatisch ook recht op voogdijschap over de kinderen in geval van overlijden.

De uiteindelijke keuze…

Dus: op zoek naar de juiste. Ehh… Voogdij-ouders noemen we het maar. Onze keuze is uiteindelijk gevallen op onze vrienden Dule en Sanja. Borko was eerder in Servie al bevriend met Dule, en we hebben sinds hun verhuizing naar Ierland minimaal twee tot drie keer per week contact met ze. In de loop der jaren is Sanja één van mijn belangrijkste vertrouwenspersonen geworden, en staat zij ook nu al regelmatig klaar om voor onze kippetjes te zorgen of op Ljubica (mijn 15-jarige stiefdochter) te passen als wij een weekendje weg zijn.

Peetouders op een originele manier vragen

En nu de volgende stap. Binnenkort gaan we ze ‘officieel’ vragen of ze de voogden van ons kleintje willen zijn. Ik kijk er nu al naar uit!

Op basis van welke criteria hebben jullie de peetouders en/of voogden van je kind(eren) gekozen? En hoe hebben jullie het ze gevraagd? Ik zou een originele manier namelijk ontzettend gaaf vinden. Laat jullie ideeen achter in de reacties (of op het Facebook berichtje) en dan zal ik deze na het nodige onderzoek in een artikel verwerken met leuke manieren om je peetouders te vragen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge