Bevallen,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Hoe voelen weeën? Goeie vraag!

Afgelopen week had ik vriendin M. op bezoek, 6 maanden zwanger van haar eerste en volop bezig met de voorbereidingen op de bevalling. Zij vroeg mij: hoe voelen weeën? Zijn het steken of krampen? Is het een scherpe of zeurende pijn?

Hoe voelen weeën?

Ik vond het lastig om antwoord te geven op M.’s vraag. Gek genoeg ben ik vergeten hoe weeën nu precies voelen. Terwijl ik op het moment suprême dacht: dit vergeet ik nóóit meer. Wel weet ik nog dat ik het een heel zware pijn vond. En dat ik er heel dankbaar voor was dat de pijn ook telkens weer wegebde. Sterker nog: tussen de weeën door voelde ik even helemaal géén pijn, hemels was dat.

Pijngrens

Als ik mij erin verdiep, in boeken en op het internet, merk ik dat veel vrouwen het lastig vinden om de pijn van een wee te beschrijven. Nu is pijn sowieso al lastig te omschrijven. Iedereen heeft een andere beleving van pijn en een andere pijngrens. En dan schijn je de pijn van de bevalling ook nog vaak snel te vergeten onder invloed  van de hormonen die vrijkomen.

Als een golf

Maar, er zijn een paar ‘gemene delers’ over hoe weeën voelen:

  • Je hoeft niet te betwijfelen of je een wee hebt. Als je een wee hebt, dan weet je het wel (met andere woorden: zoveel pijn doet het)
  • Weeën voelen als heel (heel, heel) heftige menstruatiekrampen
  • De pijn van de weeën wordt gedurende de bevalling heftiger
  • Een wee is als een golf in de zee: je voelt de pijn aankomen, het bereikt een hoogtepunt en ebt dan weer weg. Een wee heeft dus een duidelijk begin en einde.
  • Echte weeën komen met regelmaat. In het begin bijvoorbeeld elke 10 minuten en aan het einde kan het om de 2 minuten zijn (of ze gaan in elkaar over als je een weeënstorm hebt)
  • Er is qua pijnlijkheid verschil tussen rug-, been- en buikweeën. Beenweeën schijnen extra vervelend te zijn
  • Er is ook verschil qua pijn tussen bijvoorbeeld ontsluitingsweeën en persweeën
  • Persweeën voelen alsof je heel nodig moet poepen

Geen persweeën

Zelf heb ik dit niet allemaal ervaren. Ik wist bijvoorbeeld niet meteen zeker of ik echte weeën had. In de dagen voor mijn bevalling had ik al veel harde buiken/oefenweeën gehad, en het was niet zo dat ze ineens heel veel pijn deden. Pas uren later deden ze zoveel pijn en kwamen ze zo regelmatig dat ik zeker wist dat het écht begonnen was.

En ik weet ook bijna zeker dat ik geen persweeën heb gehad. Ik heb nooit die aandrang gevoeld dat ik kostte wat het kost moest persen. Wellicht dat het persen daarom niet van een leien dakje ging…

Kortom: bij iedereen is het anders. Nu ben ik benieuwd: weten jullie nog hoe jullie weeën voelden? En zo ja, hoe?

Lees ook:

25x wat ik dacht tijdens mijn bevalling

Baby naar buiten ádemen? Echt niet!

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

4x nuttige Hypnobirthing-wijsheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge