Zomertijd: hoe bereid je je baby voor?
Komend weekend gaat de klok een uur vooruit en is het weer lekker lang licht. Hoe combineer je de zomertijd met het ritme van je baby?
Zoals je hier kunt lezen, heeft Bente een strak ritme. Ze wordt rond zeven uur ’s ochtends wakker, waarna haar dag een vast schema volgt van eet- en slaapmomenten. Volgende week zondag zal ze dus vermoedelijk om acht uur wakker worden. In het weekend is het nog niet zo’n probleem als alles een uurtje later plaatsvindt (lekker juist, een keertje ‘uitslapen’!) Maar als we weer aan het werk moeten, zal Bente toch echt gewoon om zeven uur – voor haar gevoel dus zes uur – op moeten staan. Ik vraag me af wat het beste voor haar (en ons) is: ‘cold turkey’ met de nieuwe tijd meegaan of haar er in de dagen ervoor al op voorbereiden? Ik ga op onderzoek uit.
Licht en donker
Handig om in je hoofd te houden bij deze kwestie is dat het dag- en nachtritme van je baby is ingesteld op licht en donker, niet op de cijfers van de klok. Daar kun je de conclusie uit trekken dat er met het ‘manipuleren’ van licht en donker al veel voordeel te halen valt nadat de klok een uur vooruit is gegaan: ’s avonds al wat eerder de gordijnen dicht doen en zachte verlichting aanzetten, en op de babykamer meteen de (verduisterende) gordijnen dichtdoen, zodat de illusie wordt gewekt dat het donker is. En ’s ochtends meteen de gordijnen opengooien en het licht binnenlaten!
Elke dag 20 minuutjes eerder
Wat kun je nog meer doen om je kind te helpen bij de overgang van winter- naar zomertijd? In dit artikel lees ik dat het geen zin heeft om je kind in één klap een uurtje eerder op bed leggen. De hersenen maken kennelijk in de uren voor je normale bedtijd een stofje aan dat je actiever maakt, om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt.
Wat kun je wel doen? Eigenlijk is het heel eenvoudig: de dagen voordat de klok een uur vooruit gaat het schema van je kind (qua eten en slapen) telkens twintig minuutjes te vervroegen. Dus als je kind normaal om 19 uur gaat slapen, leg je hem op donderdag om 18:40 op bed , op vrijdag om 18:20 en op zaterdag om 18:00. Houd er dan wel rekening mee dat je kind dan eerder wakker kan worden.
En houd ook vooral je vaste bedritueel aan, zodat je baby herkent dat het bedtijd is. En – misschien vanzelfsprekend – niet al te druk doen met de baby voordat hij naar bed gaat.