maxi cosi vervolgstoel
Baby,  De eerste maanden,  Kids,  Tips en inspiratie,  Voor mama

Van Maxi-Cosi naar vervolg-autostoeltje: jullie tips!

Op Facebook vroeg ik wanneer jullie overstapten van de Maxi-Cosi naar het vervolg-autostoeltje. In de reacties stond zoveel nuttige informatie, dat ik alles heb samengevat in deze blog. Want als ik er iets aan heb, dan hebben andere lezers dat vast ook!

Om even met het leukste onderwerp te beginnen: de wetgeving rond autostoeltjes. Roswitha gaf op Facebook aan dat het vanaf 2018 bij wet verplicht wordt om kinderen tot 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Hoe zit dat nou precies? Ik zocht het uit in deze blog. Het is even taaie kost, maar wel de moeite waard om te weten!

Nu, terug naar jullie.

Met hoeveel maanden stapten jullie over van maxi-cosi naar vervolgstoel?

Dat varieerde tussen de 9 en 16 maanden: nogal uiteenlopend dus!

Wanneer weet je of het tijd is om over te stappen?

De meesten van jullie zijn het er over eens dat het het beste is om je kindje zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren, dan is de klap voor het nekje minder groot bij een eventuele aanrijding. Als je je kind toch graag wilt kunnen zien, kun je een spiegeltje aan de hoofdsteun van de stoel op de achterbank monteren, tipt Heleen.

Achterwaarts vervoeren kan niet met alle vervolgstoeltjes, dus vandaar het advies om kindjes zo lang mogelijk in de Maxi-Cosi te vervoeren. Volgens Nicki is dit ook het advies van babywinkel Babypark. Zij houden 83 centimeter aan als maximum lengte voor de Maxi-Cosi, dat komt overeen met de nieuwe i-Size norm. Lees hier meer over waarom  Babypark adviseert om de baby zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren.

Tot de oren

Ilona tipte dat als je kind met een kwart boven het hoofdeinde van de Maxi-Cosi uitkomt, is het tijd voor de volgende stap. Anders heeft het hoofd niet genoeg steun meer tijdens een eventuele botsing. Annemieke adviseerde ongeveer hetzelfde: je kind mag in de Maxi-Cosi tot de oren de bovenkant raken.

Welke vervolgstoel kochten jullie?

  • Maxi-Cosi Tobi. Over deze stoel zijn de meningen verdeeld. De één is enthousiast, volgens de ander zou hij slecht zitten en de bandjes zouden te los zitten. Kan alleen voorwaarts worden gericht. Norm: ECE-R44. 249 euro bij Bol.com.
  • Römer King. De naar voren kantelende zitkuip zorgt voor een betere toegang en zicht. Norm: ECE R44. 189,00 bij Prenatal
  • Maxi-Cosi Priori. Kan alleen voorwaarts worden gericht. Norm: ECE R44. 94 euro bij Bol.com
  • Maxi-Cosi Axiss. Deze kan alleen voorwaarts worden gericht en draait 90 graden naar de deur toe zodat je je kind er makkelijker uit kunt tillen. Norm: i-Size. 215 euro bij Bol.com. (De Maxi-Cosi AxissFix kan zowel naar voren als naar achteren worden geplaatst, maar die is een stuk duurder. Norm: I-Size. 449 euro bij Babypark)
  • Maxi-Cosi 2 way pearl. Hierin zou je je kind tot 4 jaar achterwaarts kunnen vervoeren. Je moet er nog wel het 2wayFix onderstel bij kopen van 239 euro. Norm: i-Size. 299 euro bij Babypark.
  • Hema autostoel baby. Volgens Kyrana is deze beter dan de Maxi-Cosi Tobi. Kan tot 9 kilo achterwaarts gebruikt worden, daarna voorwaarts. Norm: ECE-R44. 85 euro bij Hema.

Zoals je ziet, verschillen de prijzen enorm.

Wat zegt de ANWB-autostoeltjestest?

De ANWB testte in 2015 35 autostoeltjes. Alle hierboven genoemde Maxi-Cosi-types scoorden vier van de vijf sterren (geen enkel model uit de test behaalde vijf sterren). Zo ook alle types van Römer. Het stoeltje van Hema werd niet getest. Geruststellend: ook de meeste andere modellen scoorden een voldoende. Er zijn slechts twee stoeltjes die je echt niet moet hebben, en dat zijn Hauck Varioguard en de Cybex Aton 4.

De ANWB geeft nog een paar handige tips bij de aanschaf van een autostoeltje: neem de auto mee, zodat je kunt kijken of hij goed in de auto past en stabiel is. En kijk, bij een Isofix stoeltje, of deze in jouw auto gebruikt mag worden.

Dank allemaal voor jullie input!

Lees ook:

ECE R44 en i-Size, huh?

Bewaren

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge