Tipje uit de keuken

Nieuw! Tipje uit de keuken – weekmenu 27/8 – 2/9

Over bevallingen gesproken: het samenstellen van een weekmenu vind ik altijd een hele opgave. Daarom deel ik mijn (eenvoudige, simpele, maar lekkere en gevarieerde) eet-agenda’s graag met jou, misschien kun je er inspiratie uit opdoen. Dit is mijn weekmenu voor 27 augustus tot 2 september. 

(Lees onder het menu meer over de samenstelling ervan!)

Zaterdag

Gnocchi met spek en parmezaan – salade

Zaterdag is het nog warm, dus maak ik een lekkere pastasalade. Deze van Allerhande is onze favoriet. In plaats van Pecorino gebruik ik Parmezaanse kaas, omdat ik dat lekkerder vind. Het is supersnel klaar (15 min). Er staat trouwens bij dat het voor 4 personen is, maar wij maken het makkelijk met z’n tweetjes op (maar zijn dan ook grote eters).

Boodschappenlijst:

– 75 g gerookt ontbijtspek
– 360 g cherrytomatenmix (met die leuke kleurtjes)
– 500 g gnocchi di patate (ligt in de winkel niet bij de verse pasta, maar bij de gedroogde)
– 125 g rucola
– 75 g Pecorino Romano of Parmezaanse kaas
– 15 g verse basilicum

Zondag

Tomaten-basilicumsoep in een broodje

Zondag is het al een stuk koeler, maar toch nog warm. En dan schijnt het goed te zijn om soep te eten (zout! vocht!). Ik ben gek op dit recept van Chicks Love Food. Het ziet er leuk uit en doordat het brood ‘smelt’ in de soep, wordt het een heerlijk dikke brij. En die zelfgemaakte croutons zijn zo lekker! Ook fijn: je hebt slechts 5 ingrediënten nodig. De Italiaanse broodjes haal ik trouwens altijd bij de Albert Heijn, die zijn superlekker. Ik fruit altijd met het uitje een teentje knoflook mee, dat geeft nog wat extra smaak (en dat heb je altijd wel in huis, toch?)

Boodschappenlijst:

– vier Italiaanse bollen (AH dus)
– een ui
– (teentje knoflook)
– 500 ml gezeefde tomaten (dat zit in een kartonnen pakje)
– een groente- of kruidenbouillonblokje
– een flinke hand verse basilicum

Maandag

AGV – Spinazie, kaasschnitzel en gepofte aardappel

Back to basic: aardappels, groente en (nep)vlees. Ik denk dat ik dit keer ga voor geroerbakte verse spinazie met gehalveerde cherrytomaatjes en pijnboompitjes (op smaak gemaakt met wat zout, peper en knoflook), een kaasschnitzeltje en gepofte aardappels (hier lees je hoe je die kunt maken). Het is heerlijk om gepofte aardappels te vullen met wat crème fraîche en bieslook.

Boodschappenlijst:

– Verse spinazie (zak 300 g)
– stuk of 8 cherrytomaatjes (gehalveerd)
– pijnboompitjes (van te voren even kort geroosterd. Mijn ervaring is dat ze snel verbranden. Zodra ik zie dat ze een kleurtje krijgen zet ik het gas uit, op die manier worden ze mooi bruin van de restwarmte)
– 2 pofaardappels
– kaasschnitzels
– (crème fraîche)
– (bieslook)

Dinsdag

Pasta met aubergine

Pasta! Dat hoort toch wel in elk weekmenu thuis,  niet? Weer een receptje van Chicks Love Food – veruit mijn favoriete foodblog. Met weer slechts 5 ingrediënten. Als je weinig tijd hebt, kun je de groenten ook gewoon roerbakken. Zoooo lekker is deze!

Boodschappenlijst:

– 125 gram van je favo pasta (ik neem altijd penne)
– 1 aubergine
– 5 tomaatjes (bv. Tasty Tom)
– 3 eetlepels tomatensaus (de biologische van de Albert Heijn is suikervrij)
– een half potje witte kaasblokjes op kruidenolie

Woensdag

Hete kip met komkommersalade

Dit is lekker joh! De saus is lekker pittig, de salade friszuur, en de chipjes lekker knapperig. Mjam! Omdat ik de geur van pindakaas niet trek, gebruik ik altijd (kant en klare) satésaus. Ook superlekker. Met de sambal zou ik trouwens een beetje doseren: kijk eerst even of je 1 eetlepel misschien niet al genoeg vindt. Ik serveer er altijd cassavechips bij in plaats van kroepoek.

Boodschappenlijst:

– 300 g witte rijst
– 2 komkommers
– 2 el witewijnazijn
– 500 g kipfilet (ik doe zelf altijd wat minder)
– 2 el olie
– 100 ml ketjap manis
– 50 ml ketchup
– 3 1/2 el pindakaas (of dus satésaus)
– +/- 2 el sambal oelek
– (kroepoek of cassave chips)

Donderdag

AGV – tuinerwtjes, Toscaanse carré en gebakken aardappeltjes

Omdat verse groenten er niet lekkerder op worden in de koelkast, eet ik aan het einde van de week vaak groenten uit de vriezer of uit blik. Ook niks mis mee toch? Ik ontdekte laatst diepvrieserwtjes. Wist niet dat die zo lekker konden zijn! Zoet, knapperig en gezond. Hierbij eet ik lekker gebakken aardappeltjes (eerst 15 minuten koken, daarna nog even lekker bakken) en weer een nepvleesje (wist je dat de Oosterse burgers van Lidl of de Toscaanse carré van Albert Heijn best lekker zijn?)

Boodschappenlijst

– Diepvries tuinerwtjes
– Iets kruimige aardappelen
– Oosterse burger/Toscaanse carré of waar je dan ook zin in hebt
(hoeveelheden naar wens)

Vrijdag

Homemade pizza

Nou ja, deels homemade. Ik koop een bodem + saus kant-en-klaar en beleg ‘m met wat ik dan ook lekker vind (in dit geval: mozzarella, champions en ham). Ook een superhandige manier om al je restjes van de week op te maken (wat kan er nu niet op een pizza?)

Boodschappenlijst:

– Verse pizza-kit (deeg + tomatensaus)
– Klein doosje champions
– Paar plakken ham
– Mozzarella
– Geraspte kaas

Over de weekmenu’s:

Ik ga er bij de uitleg vanuit dat je weet hoe je aardappels moet schillen, sperziebonen moet koken en een vleesje moet bakken.

Minder vlees, geen vis

Ik probeer de laatste tijd te minderen in vlees (i.v.m. het milieu en dierenwelzijn), dus je zal ook veel vega-gerechten terugvinden. En het vlees dat we eten is altijd biologisch – maar dat moet jij natuurlijk verder helemaal lekker zelf weten 🙂 Vis houd ik niet van, dus dat staat er dan ook niet op. Maar en stukje (nep)vlees kun je natuurlijk altijd vervangen door een stukje vis.

Eenvoudig

Mijn menu’s zijn niet culinair hoogstaand, de gerechten zijn meestal makkelijk en met weinig ingrediënten te bereiden (met heel af en toe een uitzondering). Ik ben geen diëtist of wat dan ook, dus ik zal dan ook zeker niet beweren dat je door al mijn weekmenu te volgen al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar: misschien heb je er wat aan.

Babyproof?

Oh ja, de gerechten zijn ook niet allemaal baby- of kinderproof. Wij geven Bente in dat geval dan meestal een potje, of ik pas het recept voor haar een beetje aan.

Hoeveelheden

De hoeveelheden zijn wat wij met z’n tweetjes eten (maar wij zijn grote eters). Soms houden we over, dan vriezen we het in voor een extra maaltijd.

Altijd een salade erbij

Wij eten er voor de extra vitamientjes (bijna) altijd een goede salade bij, met bv. rucola, komkommer, tomaat, augurk, feta, pijnboompitjes en een yoghurtdressing.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge