Tipje uit de keuken

Tipje uit de keuken: weekmenu 3-10 september

Over bevallingen gesproken: het samenstellen van een weekmenu vind ik altijd een hele opgave. Daarom deel ik mijn (eenvoudige, simpele, maar lekkere en gevarieerde) eet-agenda’s graag met jou, misschien kun je er inspiratie uit opdoen. Dit is mijn weekmenu voor 3 tot 10 september. 

(Lees onder het menu meer over de samenstelling ervan!)

Zaterdag

Oranjesoep met geroosterde paprika en chorizo

Lekker makkelijk soepje op de zaterdag. Deze is een beetje zoetig door de paprika, pittig door de chorizo, en doordat je ‘m met de staafmixer te lijf gaat ook lekker romig. Heerlijk dus!

Boodschappenlijst:

– 250 g chorizo-worst
– 1 el olijfolie
– 1 ui
– 320 ml gegrilde paprika (dit zit in een pot en vind je meestal bij de potjes pesto e.d.)
– 400 g tomatenblokjes (uit blik)
– 500 ml groentebouillon (van tablet)
–  250 g gesneden snijbonen
– 2 el verse peterselie
– stokbrood/soepstengels

Zondag

Mie roerbak met tofu

Ik had nog tofu over, dus ging op zoek naar een recept daarmee. Dit recept van Jamie Magazine lijkt mij wel wat. Niet te veel ingrediënten, snel klaar en mie is weer eens iets anders. Nu maar hopen dat het lekker is 🙂 Dit recept is overigens voor vier personen.

Boodschappenlijst:

-250 g Chinese eiermie
– 2 teentjes knoflook, gesnipperd
– 3 cm verse gember, geraspt (ik ben met dit soort dingen altijd een beetje lui/makkelijk. Misschien vervang ik dit wel door gemberpoeder…)
– 325 g naturel tofu
– 4 el ketjap asin
– 3 el ketjap manis
– 1 el sesamolie
– 2 el olie
– 400 g Chinese roerbakmix
– 70 g ongezouten cashewnoten

Maandag

AGV – pofaardappels, sperzieboontjes en een tartaartje

Maandag is AGV dag. Ik heb nog twee gepofte aardappels over van vorige week, dus die ga ik weer maken. Daarbij een lekker (biologisch) tartaartje en sperzieboontjes.

Boodschappenlijst:

– 2 pofaardappels
– tartaartjes
– sperzieboontjes

Dinsdag

Pizza

Dinsdag ben ik alleen en eet ik even makkelijk en ongezond (mag af en toe, toch?): ik eet lekker een pizzaatje (uit de diepvries).

Boodschappenlijst:

– Pizza

Woensdag

AGV – gebakken aardappeltjes, witte bonen in tomatensaus, vega-vleesje

You either hate it or love it: witte bonen in tomatensaus. Nou, I love it. Engelsen eten het bij hun ontbijt, ik liever bij mijn avondeten 🙂 Het is goedkoop en eeuwig houdbaar, je kunt het dus altijd in huis hebben. Zo lekker met gebakken aardappeltjes (aardappels eerst 15 minuten koken en dan nog even lekker opbakken. Nog lekkerder: een beetje (gedroogde) rozemarijn eroverheen) en een stukje (nep)vlees.

Boodschappenlijst:

– Grote pot witte bonen in tomatensaus
– Iets kruimige aardappelen
– ((gedroogde) rozemarijn)
– (Nep)vlees naar keuze

Donderdag

Couscoussalade à la Billie

Als ik ga eten bij of met mijn vriendin M. (a.k.a. Billie), dan vraag ik altijd of zij deze couscoussalade wil maken. Zelf maak ik ‘m ook geregeld. Eigenlijk is het niet nodig, maar meestal serveer ik er een lekker vers brood mee met allerlei smeerseltjes bij. De ingrediënten zijn voor een heel grote schaal vol. Ik neem de restjes meestal de volgende dag mee voor de lunch. Wil je niets overhouden, maak dan gewoon wat minder.

Boodschappenlijst:

– 300 g couscous
– 1 aubergine
– 1 courgette
– 1 rode ui (deze is optioneel. Ik hou niet zo van ui, dus laat ‘m weg. Kan prima)
– 250 g cherrytomaten
– blokje feta
– 75 rucola
– pijnboompitjes
– 6 el olijfolie
– 3 teentjes knoflook

Zo maak je het:

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem een grote schaal en doe de klaargemaakte couscous erin. Pers de knoflook fijn en voeg deze samen met de olijfolie in een bakje. Snij de aubergine, de courgette en de ui in reepjes. Vet deze reepjes groenten in met het knoflook-olijfolie-mengsel. Grill de groenten in de grillpan en voeg deze toe aan de couscous in de schaal. Doe hetzelfde met de cherrytomaatjes. Voeg de feta gekruimeld toe aan de couscous en de groenten. Voeg vervolgens ook de rucola salade toe. Bak de pijnboompitjes in de pan en voeg deze ook toe aan de salade. Wat overblijft van het knoflook-olijf-mengsel kan vervolgens nog over de salade verdeeld worden als dressing. Lekker husselen en eet smakelijk!

Vrijdag

Risotto met krokante Parmaham

Dit is de lekkerste risotto die je ooit gaat maken. De Parmaham is heerlijk zout en knapperig, de Parmezaanse kaas maakt de risotto nog romiger en de zoete warme tomaatjes uit de oven smaken er heerlijk bij. Ik heb dit recept – één van mijn favorieten – al een tijdje niet gemaakt, er gaat namelijk wel even tijd in zitten, maar vrijdag ga ik er tijd voor maken. Dan hebben we tenslotte vakantie – dat moet gevierd worden! Wel blijven roeren, hè 😉

Boodschappenlijst:

– 2 kippenbouillonblokjes
– 1 ui
– olijfolie om in te bakken
– 300 g risottorijst
– 150 ml witte wijn (als je verder geen wijn drinkt, koop dan zo’n klein flesje van bijv. AH, dan blijf je er niet zo mee zitten)
– 1 klontje koude boter
– 75 g geraspte Parmezaanse kaas
– 75 g Parmaham
– 400 g troscherrytomaten
– 1 courgette
– 75 g rucola
– olijfolie extra vergine

Over de weekmenu’s:

Ik ga er bij de uitleg vanuit dat je weet hoe je aardappels moet schillen, sperziebonen moet koken en een vleesje moet bakken. Ook ga ik ervan uit dat je de basics (olie, zout, peper, etc.) in huis hebt.

Minder vlees, geen vis

Ik probeer de laatste tijd te minderen in vlees (i.v.m. het milieu en dierenwelzijn), dus je zal ook veel vega-gerechten terugvinden. En het vlees dat we eten is altijd biologisch – maar dat moet jij natuurlijk verder helemaal lekker zelf weten 🙂 Vis houd ik niet van, dus dat staat er dan ook niet op. Maar en stukje (nep)vlees kun je natuurlijk altijd vervangen door een stukje vis.

Eenvoudig

Mijn menu’s zijn niet culinair hoogstaand, de gerechten zijn meestal makkelijk en met weinig ingrediënten te bereiden (met heel af en toe een uitzondering). Ik ben geen diëtist of wat dan ook, dus ik zal dan ook zeker niet beweren dat je door al mijn weekmenu te volgen al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar: misschien heb je er wat aan.

Babyproof?

Oh ja, de gerechten zijn ook niet allemaal baby- of kinderproof. Wij geven Bente in dat geval dan meestal een potje, of ik pas het recept voor haar een beetje aan.

Hoeveelheden

De hoeveelheden zijn wat wij met z’n tweetjes eten (maar wij zijn grote eters). Soms houden we over, dan vriezen we het in voor een extra maaltijd.

Altijd een salade erbij

Wij eten er voor de extra vitamientjes (bijna) altijd een goede salade bij, met bv. rucola, komkommer, tomaat, augurk, feta, pijnboompitjes en een yoghurtdressing.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge