Review Geef dat kind een slok jenever Dorine Hermans en Els Rozenbroek
Lekker lezen,  Tips en inspiratie

Review: ‘Geef dat kind een slok jenever’ – Dorine Hermans & Els Rozenbroek

In ‘Geef dat kind een slok jenever’ tackelen ‘opvoedtantes’ Els & Do hedendaagse opvoedproblemen met ouderwetse én moderne wijsheden. Hilarisch en nuttig. 

Eén van de rubrieken die ik het eerst lees als ik een nieuwe Kek Mama op de deurmat heb gevonden, is ‘Vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’. Hierin beantwoorden Dorine Hermans (1959) en Els Rozenbroek (1957) al jaren op onnavolgbare, hilarische wijze vragen van lezers. Deze vragen en antwoorden zijn nu gebundeld in het boek ‘Geef dat kind een slok jenever’.

Lekker relativeren

De opvoedtantes weten de problemen waar moeders van nu mee worstelen (‘Mijn zoon huilt de hele nacht’, Mijn zoon piept over pijntjes’, ‘Moet ik mijn kind altijd laten winnen?’) in een paar woorden te relativeren door er tegenaan te gooien hoe het er aan toe ging toen ze zelf klein waren (de tijd toen kinderen je overkwamen) en toen ze zelf kinderen opvoedden (de tijd dat je bewust voor kinderen kon kiezen).

Vroeger….

Ze halen hierbij graag de encyclopedie De Baedeker voor de huisvrouw  – hét handboek voor moeders in de jaren 50 – én hun 90-jarige buurvrouw Mevrouw Hupperts aan, met de nodige hilariteit van dien: ‘Als één van haar negen kinderen zoiets deed, sleurde ze het mee naar zolder en deed de deur op slot. Dan was het meteen afgelopen’ en, over huilbaby’s: ‘Hun ledikantje zette ze ’s nachts in de garage. Na een week was het nachtelijk gehuil afgelopen en mochten ze weer in huis slapen.’

Ademhalen

Dat we die ouderwetse tactieken nu niet meer toepassen mag duidelijk zijn. Maar ze zijn leuk om te lezen én relativeren de boel even flink. Vervolgens komen de opvoedtantes met een serieus (en vaak heel bruikbaar) advies, altijd met een vleugje humor. Door de nuchtere antwoorden van Els & Do lijken de problemen ineens niet meer zo groot meer en kunnen we weer even ademhalen.

Geef dat kind een slok jenever – Dorine Hermans & Els Rozenbroek, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978-90-00-357321

Lees ook:

Review: Zoete kinderen eten geen suiker – Ionica Smeets
Review: De Melkfabriek – Sofie van den Enk en Eva Munnik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge