
10x wat je écht nodig hebt na de bevalling
Dat we een wiegje, aankleedkussen en een grote stapel luierdoeken moeten kopen, dat snappen wij ook wel. Gek genoeg staan de dingen waar je echt niet zonder kunt na de bevalling niet op de meeste uitzetlijsten. Daarom: 10x wat je écht nodig hebt na de bevalling.
(Heel) grote onderbroeken
Koop de meest oncharmante variant die je kunt vinden. Je staat met een rode kop bij de kassa, maar na de bevalling ben je jezelf eeuwig dankbaar. Want die grote verbanden passen niet in je vlinderbroekje. En het is wel zo fijn als het randje van de onderbroek niet in je litteken snijdt als je een keizersnede hebt gehad. Ook handig: bij Prénatal zag ik laatst ‘post partum netbroekjes‘. Het meest oncharmante item dat je ooit hebt gekocht, maar ik wou dat ik van het bestaan had geweten. Gracieus ben je sowieso die eerste dagen niet.
Spuitfles
Een pasbevallen vriendin drukte mij op het hart dat het na een reguliere bevalling heel fijn is om tijdens het plassen het brandende gevoel te kunnen verlichten middels een spuitfles met water. Check.
Iets tegen tepelkloven
Alleen nodig als je borstvoeding gaat geven, uiteraard. In ‘mijn’ ziekenhuis hadden ze iets heerlijks: verkoelende pads. Echt ideaal voor die eerste dagen, wanneer je tepels nog een ‘eeltlaagje’ moeten kweken. Deze ‘Hydrogel Breast Discs’ kun je hier online bestellen. Purelan-zalf is ook fijn.
Kotex
In je kraampakket zitten ze wel, maar lang niet genoeg: verbanden om het bloedverlies op te vangen. Kotex schijnt het beste te zijn, die hebben niet zo’n zweterig plastic laagje. Ik zou alvast een paar pakken (maxi) in huis halen. Hoeft je man er in ieder geval niet op uit voor maandverbanden…
Zoogcompressen
De eerste dagen gaat het nog wel zonder, maar na de stuwing op dag 3 heb je ze echt nodig. Anders loop je met natte plekken op je shirt. Ik zou gelijk een paar dozen kopen, want het is fijn om op elke ‘voedingslocatie’ een doos paraat te hebben staan.
Oordopjes
Ik voelde me de slechtste moeder ooit toen ik na een paar dagen mijn waxbolletjes erbij pakte. Ik kon gewoon níét slapen van die steuntjes, kreuntjes en zuchtjes die uit het wiegje kwamen. En al helemaal niet als ik die geluidjes níét hoorde (leeft ze nog wel?). Dus ik deed de test: hoorde ik haar nog steeds huilen met oordopjes in? Moeiteloos! Dus deed ik ze in. Dan sliep ik tenminste die uren dát ik kon slapen.
Infacol
Eigenlijk mocht de kraamhulp het niet adviseren. En nee, de mevrouw van het consultatiebureau was het er ook niet mee eens. Maar als je twee nachten niet slaapt door die ellendige buikkrampjes van je pasgeboren wolk, dan grijp je elk middel aan (ik had zelfs de meurende ‘wonderolie’ van de Indonesische apotheker om de hoek al onder haar voetjes gesmeerd). Voor elke voeding doe je een pipetje Infacol in de mond. Het bundelt de gassen. Je weet natuurlijk nooit of het dát is geweest dat hielp, maar ze leek minder last te hebben.
Douchekruk
Oh, wat was ik blij met mijn douchekruk. Tegen het einde van de zwangerschap kon ik heerlijk zittend douchen (zo ontspannen!), tijdens de bevalling kon ik er weëen op weg puffen en erna was het heel fijn om even te kunnen zitten tijdens het haren wassen. Je kunt een douchekruk gratis lenen bij een thuiszorgwinkel. Leen dan gelijk ook een (letterlijk) steuntje voor in de rug, ideaal voor als je de eerste dagen op bed ligt.
Vitamine D en K
Vreemd dat dit niet terug te vinden is op de meeste uitzetlijsten, want je baby moet ze toch echt hebben na een dag of 8. En vergeet ook geen plastic lepeltje te kopen om het erin te krijgen. Mijn moeder vertelde laatst overigens dat zij het spul op haar tepel smeerde. Dat zijn nog eens tips waar je iets aan hebt!
Borstvoedingsapp
Links. Nee, rechts. Of was het nou links? Onder invloed van de hormonen en het slaapgebrek is het een onmogelijke opgave om bij te houden welke borst aan de beurt is. Met de app Samen Voeden kun je niet alleen terugzien bij welke borst je bent geëindigd, je kunt de voedingen ook timen én je kunt het aantal poep- en plasluiers noteren (ja, dat is in de eerste dagen cruciale informatie). Installeer maar vast!
Lees ook:

