Vastleggen
Kids,  Peuters & kleuters,  Tips en inspiratie,  Voor mama,  Wonen & Leven

9 manieren om alles van je kind vast te leggen

Ja, moeders, het cliché der clichés is waar: voor je het weet zijn ze groot. Daarom leg ik alles van mijn dochter vast – tot op het neurotische aan toe. Toen ik ging tellen kwam ik op 9 (!) verschillende manieren. Misschien ook leuk voor jullie?  

Ik ben zo’n neuroot die zelfs de kleinste beweging van haar kind vastlegt. Voor je het weet is het namelijk weer voorbij en je vergeet alles zo snel! Toen ik ging tellen op hoeveel manieren ik haar mijlpalen vastleg, kwam ik op het schrikbarende aantal van 9 (nu weet ik waar mijn tijd blijft!). Het is een investering, maar wat ben ik er achteraf blij mee. Zo leuk om al die dingen terug te zien, te lezen en te luisteren.

Zo leg ik alles vast:

  1. Dagboek

    Ik heb ‘Mom’s one line a day’, waarin je 5 jaar lang elke dag 5 vijf regels vol kunt schrijven over wat je die dag hebt gedaan, wat je kind heeft geleerd of wat het hoogtepunt van de dag was. Doordat het maar 5 regels per dag zijn, is het lekker laagdrempelig. Een jaar later lees je terug wat er precies een jaar geleden gebeurde. Dat is superleuk.

  2. Video-compilaties

    Ik maak van elk kwartaal een compilatie van de filmpjes van onze smartphones. Ik doe het – heel ouderwets – met Windows Movie Maker, maar je hebt ook video-editing-apps voor op je telefoon, zoals iMovie. Niets leukers dan samen al die filmpjes achter elkaar terugkijken en te zien wat een ontwikkeling je kind nu weer door heeft gemaakt.

  3. Jaarlijkse brief

    Mijn man is voornemens elk jaar rond Bentes verjaardag een brief naar haar te schrijven en deze voor haar achttiende verjaardag te bundelen. Supergoed en lief idee, toch? Het hoeft natuurlijk niet elk jaar een brief te zijn, het kan ook je mooiste foto of een andere herinnering zijn.

  4. Elke dag een vraag

    Ik heb nog een dagboekje: ‘Een vraag per dag voor mama’s’. Hierin beantwoord je vijf jaar lang elke dag een andere vraag, zoals ‘Waarover maakte je je vandaag zorgen?’ en ‘Welke opvoedregel lap je soms aan je laars?’ Leuk om te zien hoe jij en je gezin zich ontwikkelen.

  5. Memory-box

    Bij mij is de herinneringendoos van Bente vooralsnog een plastic bak op wieltjes, maar daar wil ik iets moois van maken. Op Pinterest zag ik hier al heel goede ideeën voor voorbijkomen. Zo kun je in elk vakje van een theedoos bijv. een haarlokje, de eerste schoentjes of het armbandje van het ziekenhuis doen. De doos een beetje leuk beschilderen of beplakken en klaar ben je.

  6. Uitsprakenboekje

    Kinderen zeggen vaak briljante dingen, maar helaas vergeet je ze snel weer. Opschrijven dus! Ik heb voor mijn verjaardag het uitsprakenboekje van Koetjes en Kaartjes gevraagd, maar natuurlijk kun je dit ook makkelijk zelf maken.

  7. Milestone-babycards

    Deze zie je in steeds meer varianten voorbij komen, bijvoorbeeld deze of deze. Doet je baby iets nieuws? Pak er de bijbehorende mijlpaal-kaart bij, en zet ‘m samen met je spruit op de foto. Eén nadeel: ik vergat ze vaak in alle consternatie. Of ik had ze niet bij de hand.

  8. Plakboek

    Lekker ouderwets! Voor het eerste jaar kun je veel leuke invulboeken (ik had deze en die vond ik heel schattig) kopen, waarin je bijhoudt hoe je kind groeit, wat hij allemaal kan, waar hij wel/niet van houdt, etc. Voor het tweede (derde, vierde…) jaar heb ik ze helaas nog niet kunnen vinden. Op Pinterest vind je veel (supercreatieve) manieren om hier zelf mee aan de slag te gaan.

  9. Blog

    Zou ik bijna vergeten: maar ik blog natuurlijk ook over het moederschap. En dat kan in principe iedereen. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam, een hostingserver en een account op bijvoorbeeld WordPress.

Op welke manier leg jij alles vast?

Lees ook:

De 7 beste baby bespaartips

8x Babyspullen die je nog niet nodig hebt

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge