Waarden
Kids,  Peuters & kleuters,  Voor mama

De waarden die ik mijn dochter wil meegeven

Welke waarden geef jij je kind (onbewust) mee? Valt niet mee om zo 1,2,3 te beantwoorden, hè? Toch is het grappig om er eens over na te denken, heb ik gemerkt. 

Ik werd tijdens een soort carrière-APK ‘gedwongen’ om na te denken over de waarden die ik het belangrijkste vind in mijn leven. Iets waar ik eerst totaal geen zin in had, want ‘normen en waarden’ klinkt zo Jan-Peter-Balkenende-achtig en zo zwaar. Maar uiteindelijk vond ik het een heel interessante oefening, zeker toen ik mij realiseerde dat ik deze waarden waarschijnlijk allemaal automatisch doorgeef aan mijn dochter. Toch goed om eens bij stil te staan, dus.

Deze waarden kwamen er bij mij uit als belangrijkste:

  • Openheid
  • Eerlijkheid
  • Zorgzaamheid
  • Zelfstandigheid/verantwoordelijkheid
  • Weloverwogenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Tolerantie/solidariteit
  • Respect

Open blik

Ik hoop Bente opgroeit tot een vrouw die met een open blik de wereld inkijkt. Die niet meteen oordeelt, maar eerst alle kanten van een zaak of persoon tegen elkaar afweegt. Iemand die eerlijk is en niet alleen aan zichzelf denkt, maar ook bereid is om een ander te helpen. Ook vind ik het belangrijk dat wij haar opvoeden tot een zelfstandig persoon, die zelf haar boontjes kan doppen. Zodat als wij er niet meer zouden zijn, ze zichzelf ook kan redden. En tot slot: iemand die niet aan zichzelf twijfelt, maar die blij is met wie ze is en op haar kunnen vertrouwt. Een beetje zoals dat kleine superheldinnetje op de foto, dus.

Spiegel

Grappig is dat ik zelf een aantal waarden een stuk beter zou kunnen naleven. Vooral op het punt van zelfvertrouwen, daar ontbreekt het mij – een eeuwige twijfelkont – nog weleens aan. En die open blik: als ik eerlijk ben kan die vaak nog wel een stuk opener. Ik ben helaas toch nog steeds iemand die snel oordeelt. Maar: I’m working on it! Het besef is er in ieder geval 🙂

Rijtje waarden

Hoe dan ook, ik vond het leuk om er eens over na te denken. Mocht jij dit ook vinden, dan vind je hier (even naar onderen scrollen) een hele rij waarden, mocht je – net als ik – wel wat inspiratie kunnen gebruiken…

Lees ook:

Het is besloten: mijn dochter krijgt een reisverbod

Ode aan de zwangerschapsbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge