Brief
Voor mama

Lieve moeders: sorry!

Sinds ik moeder ben bekruipt mij soms het gevoel dat ik de mama’s in mijn omgeving te kort heb gedaan. Omdat ik simpelweg niet snapte wat het inhield om moeder te zijn. Daarom: een brief van mij aan hen. 

Lieve moeders die moeder waren voordat ik moeder was,

Ik wil mijn excuses aanbieden. Voor het feit dat ik niet belangstellender keek naar de foto’s van de echo. Ik zag niet veel meer dan een cashewnoot met handjes. Dat ik me niet had verdiept in hoeveel molton onderlakens en luierdoeken je moest kopen. Dat ik niet begreep dat je zo van de kaart was van je bevalling. Dat ik te lang bleef plakken tijdens de kraamvisite.

Ik ben nog niet klaar!

Sorry dat ik niet heb aangeboden om om te passen na de zoveelste slapeloze nacht. Dat ik niet even aanbood om het huis te stofzuigen als ik op visite kwam. Dat ik niet begreep dat je soms ook tijd voor jezelf nodig had. Dat ik niet snapte hoe erg het was als een baby de hele dag door huilde. Dat ik niet appte nadat je je eerste werkdag had gehad. Dat ik niet begreep dat je wereld niet meer hetzelfde was.

Nu begrijp ik het pas

Ik snapte er geen snars van, van wat het betekent om moeder te zijn. Voor mij was het hebben van een baby een kwestie van eten geven, op bed leggen en luiers verschonen. En tussendoor een beetje chillen. Ik had er geen idee van hoeveel erbij kwam kijken, qua hoeveelheid werk en emoties. Dit klinkt misschien een beetje dramatisch, maar ik had er echt meer voor jullie willen zijn. Maar, ik weet dat jullie het me niet kwalijk nemen. Want je weet pas echt wat het is als je het hebt meegemaakt, dat weet elke moeder. 

Ik zal er zijn

Vanaf nu beloof ik dat ik er voor jullie zal zijn: lieve (aanstaande) moeders. Ik ga met jullie mee naar de Prénatal, zal de vaatwasser uitruimen als ik op kraamvisite ben en op je kind passen als jij er even tussen uit moet. Want als we één ding moeten doen als moeders, dan is het elkaar steunen en begrijpen.

Liefs van Marjolein

Lees ook:

8x wennen aan het moederschap

2 Reacties

  • Maria

    Sorry dat ik het aanstootgevend vond als jij je kind voedde in het openbaar. Sorry dat ik snel nog voor de kinderwagen langs liep. Sorry dat ik luiers verwisselen vies vond. Sorry dat ik vond dat je je kind niet goed had opgevoed toen hij een driftbui kreeg. Sorry dat ik mijn leven met reizen en vrienden superieur vond (niets mooier dan in de speeltuin om de hoek je kind te zien genieten). Sorry moeders van speciale kinderen dat ik ze niet de moeite waard vond. Sorry sorry sorry alle moeders in de wereld. Ik had geen idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge