Een huis vol
Voor mama

Ode aan vierling-ouders Anne en Alex van ‘Een huis vol’

Respect. Dat is het enige woord dat ik heb voor de manier waarop Anne en Alex Adema van Een huis vol hun zes dochters (waaronder een vierling van 2) opvoeden. Wat er ook gebeurt: ze blijven rustig en positief. 

Hebben jullie de afgelopen weken ook Een huis vol gevolgd? In dit leuke KRO-NCRV-programma worden grote en/of bijzondere gezinnen gevolgd. Zo ook de familie Adema. Anne en Alex uit Bathmen hebben maar liefst zes dochters. Na Ymre en Meike (twee schatten van meiden) kregen zij in 2014 een vierling: Eefke, Aukje, Hiske en Jinthe.

Open mond

Ik heb met open mond gekeken naar hoe Anne en Alex het doen met de zes meiden. Wat er ook gebeurt: ze blijven rustig en positief. Ook als ze vier keer tandjes moeten poetsen, vier keer pyjamaatjes aan moeten trekken en vier keer poepluiers moeten verschonen. Respect. Ik vind dit met één soms al een uitdaging.

Erop uit

Waar ik waarschijnlijk nergens meer heen zou durven/kunnen/willen met een vierling (stel je voor: vier keer schoenen aantrekken, vier keer jasje aandoen, vier keer meer kans op een huilend kind), is hun motto: ‘Als we er steeds bij stil gaan staan hoe moeilijk alles is, dan komen we nergens meer.’ Check.

Met z’n allen

Dus gaan ze met z’n allen zwemmen (ik krijg het al benauwd met één kind in zo’n klam omkleedhokje), schoenen kopen, naar het consultatiebureau, op vakantie, enzovoorts. Altijd vol goede moed en met een lach op het gezicht. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar ze zien altijd wel de positieve kant ervan in.

Strijken tijdens het middagslaapje

En waar ik nog het meeste bewondering voor had: terwijl de dreumesen hun middagslaapje deden (je kunt je voorstellen hoe uitgeput je tegen die tijd bent als moeder), ging Anne strijken. Terwijl ze die avond weer moest werken. Ik denk dan toch  – nee ik weet het wel zeker – dat ik met een kop thee en een reep chocola op de bank was gecrasht. Of zelfs ook een uurtje was gaan slapen (dat doe ik zelfs met één kind geregeld).

Ikea-kast

En vader Alex had nog puf, na een lange dag op zijn werk, om ’s avonds een Ikea-kast in elkaar te zetten (horror!), zodat elke dochter een eigen ruimte zou hebben om haar speelgoed in op te bergen. On top of it all hadden ze op plasticfolie prachtige foto’s van hun meiden af laten drukken, die ze op de kastjes plakten. Waar halen ze de tijd en energie vandaan?

Zielig

En oh ja, wat ik dan best wel weer zielig vond: Anne mocht tijdens de vakantie naar een masseur. Even een paar uurtjes helemaal voor zichzelf. En zelfs toen werd ze niet met rust gelaten: de cameraploeg wilde steeds dingen van haar weten. Ik schreeuwde naar de tv: ‘Laat die vrouw met rust!’

Respect

Al met al kan ik niets anders zeggen dan: respect. Anne en Alex, ik kan een voorbeeld aan jullie nemen. En ik zal nooit meer zeuren over mijn eenling.

Je kunt hier de afleveringen van Een huis vol terugkijken.

Ook is het leuk om de familie Adema op Facebook te volgen, klik op deze link.

Foto: Roland J. Reinders, KRO-NCRV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge