xess xava
Voor mama

Ik wil ook even iets zeggen over kritiek op Xess Xava

Natuurlijk is het vreselijk en laf (en bovendien onterecht) om een 1-jarig kind ‘lelijk’ te noemen op Instagram, zoals bij Xess Xava Sneijder gebeurt. Maar, ik zou hier wel graag een kanttekening bij willen plaatsen: zouden zijn ouders hem niet in bescherming moeten nemen?

‘Kritiek op Xess Xava drijft oma Sneijder tot waanzin’, kopte het AD gisteren. De moeder van Wesley Sneijder kon er niet meer tegen hoe naar mensen reageerden op Instagram-foto’s van haar kleinzoon. ‘Wat een lelijk kind’, ‘Ziet er niet uit’ en ‘Wat staan die ogen ver uit elkaar’, durfde een aantal dappere mensen als commentaar onder de foto’s op Yolanthes Instagram te schrijven.

Complimentjes

Nederland ging, uiteraard, massaal in de tegenbeweging. Xess Xava en zijn familie werden overspoeld met complimentjes en lieve woorden. Maar (gelukkig) ging het ook over het grotere plaatje: waarom moeten mensen zo vreselijk lelijk tegen elkaar (en kennelijk andermans kinderen) doen op social media? Daar moet echt een einde aan komen.

Zo gaan we niet met elkaar om

Natuurlijk ben ik het daar helemaal mee eens. Er is geen enkele rechtvaardiging om een 1-jarig jongetje (of wie dan ook) zo aan de schandpaal te nagelen. In real life of op social media. ‘Zo gaan we niet met elkaar om’, om er maar even een Balkenende-term te gooien.

Eigen verantwoordelijkheid

Maar, ik vind ook dat de ouders, Wesley en Yolanthe in dit geval, een bepaalde verantwoordelijkheid hebben. Als je een beetje kennis van de wereld hebt, dan weet je dat mensen op social media nu eenmaal vaak lelijk doen. Wat iemand niet face-to-face kan of durft te zeggen, loost hij met één druk op de knop op Facebook, Instagram of Twitter. Al heb je een mini-versie van Doutzen Kroes of Brad Pitt op de wereld gezet, er zullen altijd mensen zijn die iets negatiefs te zeggen hebben.

In bescherming nemen

Daar kun je boos om worden en moeilijk over doen, maar ik vrees dat het niet zal veranderen. Dat wetende: zou je je kind dan niet in bescherming moeten nemen? Zeker als je, zoals dit bekende stel, miljoenen volgers hebt? Natuurlijk begrijp ik dat je trots bent op je kind en hem aan de wereld wilt tonen, maar als deze negativiteit ertegenover staat, dan zou ik het wel weten. Dan maar geen foto’s op Instagram. Dan stuur je die schattige kiekjes toch alleen naar familie en vrienden?

De wereld is nu eenmaal niet lief

Dus ja, ik ben het er helemaal mee eens dat we aardiger voor elkaar moeten zijn op social media. En al helemaal tegen 1-jarige jongetjes die zichzelf niet kunnen verdedigen. Maar bij de ouders ligt ook de verantwoordelijkheid om je kind in bescherming te nemen tegen een wereld die nu eenmaal niet zo lief is.

Eens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge