Baby,  Voor mama,  Zwangerschap

Een strenge moeder zou ik worden… Haha

Streng en rechtvaardig, dat zou ik zijn als moeder. En dan komt de praktijk. Met een peuterpuber. En blijk ik in de opvoeding in veel gevallen eerder slap en meebuigend.  

Voordat ik überhaupt zwanger raakte, dacht ik dat ik een strenge moeder zou zijn. Nee zou nee zijn en ik zou mij niet laten overhalen door een zoetgevooisd stemmetje dat smeekt om snoep of tv. ‘Omdat ik het zeg’ zou mijn antwoord op de talloze ‘waaroms?’ van mijn zoon of dochter zijn. Ik zou zeker niet tot in detail aan een 2-jarige gaan uitleggen waarom iets niet mag.

 Haha.

Baby algemeen

Ja in plaats van nee

De praktijk blijkt toch ietsje anders. Ik ben eerder slap dan streng. Als mijn 2,5 jarige met haar liefste stemmetje vraagt: ‘Mama, mag ik Peppa kijken, asjebieft?’ zeg ik negen van de tien keer ja. Niet alleen omdat ik het háár gun, maar ook mezelf: een half uurtje iets voor mezelf doen – ongestoord een boodschappenlijstje maken bijvoorbeeld – is soms best even lekker.

peuter opvoeden

Uitleggen

En bij de dingen die zij niet mag – andere mensen pijn doen, dingen kapot maken, met spullen gooien, gillen, met eten spelen, in openbare gelegenheden andere mensen storen, enzovoorts – zeg ik niet ‘omdat ik het zeg’, maar leg ik haar uit waarom het niet mag. Waarom? Omdat ik merk dat ze daardoor minder snel in herhaling valt, omdat ze begrijpt wat de gevolgen van haar gedrag zijn op anderen.

Buigzaam

Netjes alsjeblieft, dankjewel en graag zeggen en helpen met opruimen: er zijn ook een aantal dingen die mijn dochter moet. Maar verder kan ik nog weleens buigzaam zijn. Dan lees ik na enig gedram nóg een boekje voor, terwijl ik het eigenlijk bij één zou houden, help ik haar met iets wat ze dondersgoed zelf kan (jas aantrekken, de trap op of af lopen) en mag ze nog een snoepje terwijl ze de laatste al had gehad.

Gezellig

Ik geef toe: dat is ook voor mijn eigen gemak. Omdat ik na een dag werken geen zin heb in gezeur of gehuil, omdat het soms sneller en makkelijker is om toe te geven dan voet bij stuk te houden. Misschien niet streng en niet consequent, maar wél een stuk gezelliger.

Kortom: streng als het moet, slappe hap als het kan. Zo blijft het voor iedereen leuk.  

Lees ook:

Leuk joh, zo’n driftbui middenin de winkel

Help, mijn peuter heeft luizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge