naam baby
Kids,  Peuters & kleuters,  Voor mama

Help! Heb ik mijn kind een schaamnaam gegeven?

Ik kwam laatst tot een schokkende ontdekking. Als onze dochter Bente trouwt met iemand die van achteren Dik, Groot, Dun of Breed heet, dan heeft ze een heuse schaamnaam… 

Want dan heet ze Bente Dik, Bente Groot, Bente Breed, enzovoorts. Voor wie het probleem nu nog niet inziet, zeg deze namen maar eens hardop. Juist.

Zorgvuldig uitgekozen

En dat terwijl wij haar naam toch zo zorgvuldig hebben uitgekozen. Geen top 10-naam (al zat mijn oorspronkelijke favoriet daar wel tussen), omdat ze al de meest voorkomende achternaam van Nederland heeft (De Jong). Geen naam waar je makkelijk mee rijmt. Geen unisex naam. Wel een naam die in het bejaardentehuis ook nog leuk is en die maar op één manier uit te spreken is. Geen H na de T, want die hoor je toch niet. We hadden er zelfs op gelet dat de combinatie van haar voorletters (B.S., de S is voor Sofie) niets geks was. Maar hier hadden we dus geen rekening mee gehouden.

Onbewust

Als ik het rijtje schaamnamen van de afgelopen jaren erbij pak (waarom heb ik dat niet eerder gedaan?) zie ik er zelfs een Bente tussen staan: Bente Bollman. Slik. Als ik de andere namen lees, dan denk ik overigens dat er meer ouders zijn die er nooit bij stil hebben gestaan dat ze hun kind een schaamnaam gaven. Zo zie ik ‘Felice Dekens’ en ‘Indy Broekman’ ertussen staan. Als ik in de schoenen van die ouders had gestaan, had ik het ook over het hoofd gezien. Zo naïef ben ik wel.

Sorry

Maar goed, bij ons is het gelukkig nog niet zover. Vooralsnog heeft onze dochter een heel normale naam. En hoe groot is de kans dat ze een partner met zo’n specifieke achternaam treft? En dan ook nog zijn of haar naam aanneemt? Laten we hopen: nihil. En anders: sorry Bente. Papa en mama hadden het beste met je voor.

Lees ook:

Best moeilijk: nooit meer alleen zijn

‘Wat ik dus niet wist over de bevalling…’

Geplande keizersnede of natuurlijke bevalling?

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge