Hoofdluis
Kids,  Peuters & kleuters,  Tips en inspiratie,  Voor mama

Help, mijn peutertje heeft luizen

Afgelopen weekend ontdekte ik luizen bij mijn dochter (2). Bah, wat een gedoe is dat! (Ben je al op je hoofd aan het krabben? 😉 ) Hier lees je er alles over:

Een rustige zondagochtend. Maarten ligt nog op bed, Bente en ik staan op het punt te gaan ontbijten. Ik doe haar haren vast (voor een 2-jarige heeft ze best veel en lang haar), zodat deze niet in haar boterham belanden. Zodra ik een scheiding maak met de kam, zie ik ineens allemaal zwarte puntjes op haar hoofdhuid. Ik knipper met mijn ogen, ik ben vast nog niet helemaal wakker. Maar ook aan de andere kant van haar hoofd zie ik ze. Het zouden toch geen luizen zijn?Nu al?!

Beetje naïef misschien, maar ik dacht dat luizen een basisschoolprobleem waren. Maar Bente is net 2 en nu kroelen die ellendige beestjes al op haar kleine hoofdje. Arm kind. En arme mama. Want ik heb meteen horrorbeelden op mijn netvlies van wasmachines vol beddengoed, knuffels en al het andere wat haar haartjes hebben aangeraakt, chemische shampoos en eindeloos kammen. NEEEEEEE! Daar heb ik toch geen zin in!

Luizenadvies

Ik vraag mijn trouwe vriend Google om advies. Volgens het RIVM is het NIET meer nodig om alles in de was te pleuren. Luizen lopen van hoofd naar hoofd, niet van kussen naar hoofd of knuffel naar hoofd. Wassen heeft dus niet zoveel zin. Pff, dat scheelt!

Placebo-effect?

Het RIVM adviseert vervolgens om alle familieleden te checken. Maarten slaapt nog, dus dat moet maar even wachten. Al gaat mijn hoofd wel steeds harder jeuken, maar dat kan ook het placebo-effect zijn. Ook adviseren ze om iedereen in Bentes omgeving in te lichten, dus dat doe ik braaf.

Elke dag kammen

Als behandeling adviseert het RIVM om het haar iedere dag twee weken lang goed door te kammen met een luizenkam (bij voorkeur in nat haar waar crèmespoeling in zit). Eventueel kan dit worden aangevuld met het wassen met een speciale shampoo, maar dan wel eentje waar dimeticon in zit, want voor malathion of permitrine zijn luizen steeds minder onder de indruk.

Niet leuk

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn dochter wordt er niet bijster blij van als ik haar haren was danwel kam. Dus bij het vooruitzicht van deze behandeling zakt de moed me wel een beetje in de schoenen. Dat wordt NIET leuk.

Zondag

Volgende probleem: hoe kom ik op zondag aan deze producten? Ik stalk iedereen met kinderen op Whatsapp met de vraag of ze shampoo en/of een kammetje voor ons hebben, inclusief al onze nieuwe buren in de groepsapp. Ik krijg het advies om naar de dienstapotheek in het ziekenhuis te gaan of te kijken waar het vandaag koopzondag is en daar een drogisterij op te zoeken.

Lieve buurvrouw

Dat blijkt niet nodig: vijf minuten later staat de nieuwe buurvrouw op de stoep met een luizenkammetje. Ik ben haar zeer dankbaar. Maartens beste vriend appt dat hij shampoo en een ander soort kammetje heeft liggen (ook in luizenkammetjes heb je kennelijk gradaties), want zijn dochter is ook slachtoffer van luizen.

In bad

Die halen we snel op. En dan is het zover: de behandeling kan beginnen. Ik besluit er iets leuks van te maken en ga met Bente in bad. Die shampoo moet namelijk een kwartier (!) intrekken en daarna moet er dus nog crèmespoeling in om vervolgens een flink tijdje te kammen. Na elke lok haar doe ik het kammetje in een witte kom met water om te kijken of ik er een te pakken heb.

Zwarte mormels

Het gaat best goed: Bente speelt lekker terwijl ik die zwarte mormels er probeer uit te kammen (wat nog niet meevalt met zulk fijn kinderhaar). Na een kwartier is ze het wel zat (‘niet kammen!!!’), maar dan ben ik er zelf ook wel klaar mee. De opbrengst valt tegen: ik zie slechts een stuk of 10 verdronken luizen.

Dag 4

Inmiddels zitten we op dag 4 en maandag en dinsdag ging het kammen ook best goed. Afleiding is het geheim. Gisteren kamde Maarten haar haren bijvoorbeeld terwijl ik een boekje voorlas, dan is het redelijk te doen. Het lijken er steeds minder te worden. Maar luizen blijven gewoon superirritant. Maarten en ik hebben ze overigens niet. Nu maar hopen dat dit zo blijft. Want niet knuffelen met zo’n klein meisje is eigenlijk geen optie.

Lees ook:

Leuk joh, zo’n driftbui midden in de winkel

Gaan we nu naar huis? Verhuizen met een 2-jarige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge