Kids,  Peuters & kleuters

Loopfiets of fiets met zijwieltjes voor mijn 3-jarige?

Over een maandje wordt mijn dochter alweer drie. Ik wil haar graag een fietsje cadeau doen. Maar wat is beter voor een 3-jarige, een loopfiets of een fiets met zijwieltjes?

Ik slenter vaak met Bente (bijna 3) en haar broertje (10 weken) in de kinderwagen door de buurt. Met een rondje waar ik in mijn eentje vijf minuten over zou doen, zijn we zo’n twintig minuten bezig. Bente loopt niet zo hard, en dan staat ze ook nog eens bij elk vlindertje, bloemetje en eendje stil. Heel lief en ‘mindful’ hoor, maar soms wil ik ook weleens gewoon doorlopen 🙂 Dus een fietsje, dat lijkt mij wel een geschikt cadeau voor haar derde verjaardag.

Loopfiets of fiets zijwieltjes

Driewieler, loopfiets of fiets met zijwieltjes?

Wat fietsjes betreft, is drie jaar echt zo’n tussenleeftijd. De peutertjes passen nog op de driewieler, maar kunnen ook prima op een houten loopfiets of fietsje met zijwieltjes. De grote vraag is dus: wat voor fietsje ga ik aanschaffen voor de verjaardag van mijn bijna 3-jarige?

Evenwicht en balans

Een driewieler heeft ze al, maar daar fietst ze niet zo gretig op. Hooguit de tuin op en neer. De keuze is dus tussen een loopfiets en een fiets met zijwieltjes. Het zoontje (ook bijna 3) van mijn buurvrouw scheurt erop los op een loopfiets. ‘Als je je kind eerst een loopfietsje geeft, kunnen sommigen in één keer door naar een fiets zonder zijwieltjes’, aldus mijn buurvrouw.  Op een loopfietsje leren ze namelijk perfect hoe ze balans/evenwicht moeten houden: dé vaardigheid die je moet hebben voor het fietsen op een ‘echte’ fiets.

Fietsen leer je ‘lopend’

Als ik Google op dit onderwerp, lees ik ook in dit nieuwsbericht dat kinderen op een loopfiets leren fietsen, níet op een fiets met zijwieltjes. Volgens experts hebben zijwieltjes afgedaan, omdat die het evenwicht niet trainen. ‘Fietsen is balanceren. Wie leert fietsen valt eigenlijk heel de tijd om, door kleine stuurbewegingen corrigeer je dat. Met een fiets met zijwieltjes heb je dat niet,’ aldus de expert in kwestie. Daarbij blijken loopfietsers ook beter in te kunnen schatten wanneer ze moeten stoppen en hoe ze moeten sturen.

Conclusie: beginnen met een loopfiets

Het is duidelijk: we gaan voor een loopfiets. Dan gaan we volgend jaar voor een fiets met zijwieltjes (die er hopelijk snel af kunnen, omdat Bente met een loopfiets heeft geoefend). Gezien ik graag een houten variant wil en mijn dochter momenteel gek is van tijgers, gaan we voor deze leuke. De banden kunnen niet lek en het zadel is in drie hoogtes verstelbaar. Heeft haar broertje er over en jaar of twee ook nog plezier van!

Lees ook:

Een strenge moeder zou ik worden…. haha

Leuk joh, zo’n peuter: driftbui midden in de winkel

Eén reactie

  • Suzan Schouten

    Bij ons zijn de zijwieltjes ook amper gebruikt. Het loopfietsje werd hier vanaf ongeveer 2 jaar oud gebruikt en daar hebben we veel profijt van. Juna (de 2e) wilde vorige zomer ook wel even op de fiets (zonder zijwieltjes) van haar grote zus en ze reed gewoon gelijk weg (nog geen 3 jaar oud destijds). Goede keuze dus. Lang leve de loopfietsjes. Ook als ze al fietsen blijft dat leuk..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge