Gastblogs,  Petra

Blog Petra: Borstvoeding is niet makkelijk

Ja, borstvoeding geven is mooi, intiem en goed voor je baby, maar het is soms ook verdomde moeilijk. Van onherkenbare tepels tot geheelonthouding: Gastblogger Petra zet op een rij waarom een baby aan de borst niet altijd makkelijk is.  

Het is nu zo’n drie weken geleden dat ik de laatste borstvoeding gaf aan mijn dochtertje van ruim vier maanden. Sindsdien krijgt ze alleen nog kunstvoeding, en ik vind het een verademing. Hoezeer ik ook achter borstvoeding sta – de gezondheidsvoordelen zijn echt en de intieme momenten met je baby ook –, het lijkt me goed om voor eens en altijd het argument af te serveren dat borstvoeding makkelijk is.

Dit is waarom borstvoeding best moeilijk is:

 • Zelfs als het meteen goed op gang komt, vergt het een grote investering van tijd en energie. Je moet zeker in het begin vrijwel doorlopend voeden;
 • Je herkent je tepels niet meer terug (bovendien: auwauwauw!);
 • Je kunt te maken krijgen met stuwing of erger;
 • Je kunt niet even je man een schop geven als de baby ’s nachts begint te huilen zodat hij de voeding overneemt;
 • Je hebt de hele dag door een droge mond;
 • Het lijkt wel of er meer regeldagen zijn dan gewone dagen;
 • Je kunt na negen maanden geheelonthouding nog steeds niet losgaan bij etentjes en zulks;
 • Je bent continu onzeker over de voedingswaarde van je melk, vooral als bij het consultatiebureau blijkt dat de baby niet genoeg groeit, iets wat onherroepelijk vroeg of laat gebeurt;
 • Om nog maar te zwijgen over het hele kolfgebeuren, want iedereen weet dat dát sowieso niet makkelijk is. Zelfs niet als je, zoals ik, overal en altijd kunt kolven. Je zit alsnog met flesjes die je gekoeld moet vervoeren, het kolfapparaat dat telkens moet worden schoongemaakt, en wederom de tijdsinvestering, want kolven gaat nóg trager dan rechtstreeks voeden.

Kunstvoeding: een verademing

Nee, dan kunstvoeding. Je neemt een flesje, giet er een afgepaste hoeveelheid water in, schept daar een afgemeten hoeveelheid poeder bij, draait de dop erop, schudt even en voilà: een perfect melkmengsel dat door een willekeurige ouder of verzorger aan de baby kan worden gegeven. Veel méér vergt het niet. Oké, ik sta nu midden in de nacht in de donkere en koude keuken in plaats van dat ik mijn baby uit de cosleeper hengel en aan de borst koppel, maar dat is één klein minpuntje tegenover de hele heisa hierboven beschreven.

Hondsmoeilijk

Benoem wat mij betreft gerust alle andere voordelen van borstvoeding, ik ben het er waarschijnlijk volkomen mee eens. Maar kom niet meer aanzetten met het argument dat het zo lekker makkelijk is. Want dat is het niet. Het is hondsmoeilijk en zwaar en af en toe zit je er ontzettend doorheen, maar je houdt vol, want iedere druppel is waardevol voor je baby. En als je dan toch besluit ermee te stoppen, zoals ik deed: wees trots op wat je hebt gegeven en geniet zonder schuldgevoel van het gemak van een pak.

Lees ook:

Blog Petra: Laten we het over hormonen hebben

Blog Petra: 14 financiële meevallers van het ouderschap

Blog Petra: Zes dingen die ik tijdens mijn verlof wilde doen

Blog Petra: Wil je aanspraak? Neem een baby

Foto: Kristel Arends

Over Petra:

Petra Kruijt (1987) is getrouwd met Marcel. Samen hebben ze twee dochters: Louise (december 2014) en Veerle (november 2016). Petra houdt zielsveel van haar gezin, maar ook van haar werk en de rest van wat het leven te bieden heeft. Hoe ze dat allemaal combineert en waar ze tegenaan loopt als moeder, daar schrijft ze over, ter herkenning en vermaak.

3 Reacties

 • Martine

  Je blog lees ik altijd met veel plezier, jammer dat dit gastbericht zo negatief wordt neergezet. Ik heb zelf bijna 10 maanden borstvoeding, want ik in de afgelopen maanden merk is dat het vooral vrouwen zijn die Ich niet hebben ingelezen of voorgelicht die problemen ervaren met borstvoeding. Vanuit de verloskundigepraktijk waar ik liep werd er een voorlichtingsavond gegeven. Waar mijn man als één van de weinige ook bij was. Ja want ook de man kan zich op die manier voorbereiden op wat er komt. Je hebt samen ervoor gekozen dat je graag een kindje wilt dus zorg er ook voor dat je je er beide op voorbereidt. Deze voorlichting duurde zo’n 2 uur. Ja, je leest het goed 2 uur! Daarnaast heb ik een paar weken later een workshop gevolgd waar de belangrijkste zaken nog eens werden herhaald en diverse houdingen werden geoefend met een pop.
  Daarnaast heb ik er veel over gelezen. De Melkfabriek kan ik aanbevelen omdat het losjes geschreven is.
  Toen mijn kleine man geboren werd wist ik dus wat me te wachten stond en kon ik zelf gelijk in verschillende manieren aanleggen zonder dat de kraamverzorgster perse hoefde te helpen.

  En ik geef toe, het duurt lang. Maar het is ook een moment (zeker als je nog geen andere kinderen hebt rondlopen) om even uit te rusten. Zorg dat je genoeg eet en na iedere voeding drinkt dan is dat ‘probleem’ ook opgelost.

  Je hebt altijd drinken bij de hand en hoeft je kind niet onnodig te laten huilen omdat het nog geen tijd is. Hup aanleggen en laten drinken.

  Om het samen te vatten, laat je voorlichten, dan is het niet zo zwaar. Loopt het toch niet lekker schakel dan zsm een lactatiekundige in en houd er rekening mee dat het tijd kost, maar het is voor een goed doel. Het is een bepaalde minder. Heb je die niet heel jammer, je mist een heel intiem moment met je kleitje. Ik zeg dus altijd proberen. Het is het waard!

  • Marjolein

   Hoi Martine,
   Dank voor je uitgebreide reactie, leuk om te horen dat je mijn blog met veel plezier leest. En jammer dat je het blog als negatief ervaart! Ik heb zelf ook 8 maanden borstvoeding gegeven en vond het heerlijk (zoals je ook hier: https://www.tipjevandeluier.nl/blogs/voordelen-borstvoeding/ kunt lezen, maar ik sluit me helemaal bij Petra aan dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Ook als je je heel goed voorbereidt en het voeden op zich goed gaat, kan het pittig zijn.
   Grappig dat je de Melkfabriek aanhaalt, daar heb ik een tijd geleden een recensie over geschreven: https://www.tipjevandeluier.nl/blogs/review-de-melkfabriek-sofie-van-den-enk-en-eva-munnik/. Inderdaad een heel fijn, luchtig en reëel boek.
   Nou, ik hoop dat je mijn blog met veel plezier blijft lezen!
   Groetjes,
   Marjolein

  • Petra

   Hoi! Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik heb ook zeker geen zware borstvoedingsperiode gehad hoor, geen noemenswaardige problemen tenminste. Ik vind het alleen geen argument dat het ‘makkelijk’ zou zijn, want dat is het gewoon niet. Het kan m.i. zelfs een gevaarlijke boodschap zijn, want als het dan niet zo makkelijk gaat, denk je als moeder misschien dat er iets mis is.

   Buiten kijf staat dat ik een voorstander ben van borstvoeding, zoals in mijn stukje ook gezegd. 🙂 10 maanden is echt super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge