to do lijst
Gastblogs,  Petra

Blog Petra: Zes dingen die ik tijdens mijn verlof wilde doen

Had jij net als Petra een to-do-lijst voor tijdens je zwangerschapsverlof? Vast wel. En, heb je ‘m helemaal af kunnen vinken? Vast niet. ‘Waar ging het mis? Oh ja, bij het feit dat ik al een peuter heb en ook nog eens een baby kreeg.’

Toen ik half oktober met zwangerschapsverlof ging, voelde het alsof er een zee van tijd voor me lag waarin ik orde kon stellen op alle zaken die ik al tijden voor me uit schoof. Nu is mijn verlof afgelopen en is er niets van dit alles terechtgekomen. Waar ging het mis? O ja, bij het feit dat ik al een peuter heb en ook nog eens een baby kreeg. Had ik even over het hoofd gezien.

1: Eindelijk het babyboek van Louise afronden

Je kent het wel: je krijgt een baby en neemt je voor om trouw bij te houden welke mijlpaal hij of zij wanneer bereikt, inclusief leuke plaksels, foto’s en anekdotes. Maar ergens in de loop van de zoveelste poepluier verandert dat voornemen in alleen het noteren van de mijlpalen en ergens in de loop van het werkjaar verandert het in snel iets neerpennen wanneer je er toevallig aan denkt. Mijn verlof leek me de uitgelezen kans om eindelijk Louises babyboek helemaal in te vullen en af te ronden. In plaats daarvan was ik de eerste weken druk met haar naar dreumeszwemmen, peutergymmen en allerhande andere activiteiten aan het gaan, en verder kan ik me nu al nauwelijks meer herinneren wat ik in die periode heb gedaan. Het zal vast iets te maken hebben gehad met mijn hoofd en een kussen.

2: Mijn NTL-stapel minstens halveren

Ik koop sneller boeken dan ik ze lees, dat is mijn voornaamste probleem. (Echt waar Petra? Dat is wel heel erg een first world problem. Ja, ik geef toe, ik heb weinig te klagen in het leven. Maar goed, laten we het houden op: dat is mijn voornaamste leesprobleem.) Ik heb dus een enorme stapel ongelezen boeken liggen en ik dacht dat ik die wel even soldaat zou maken in de vier maanden die voor me lagen. Haha, wat een grap. Pas na drie maanden begon ik weer in een boek, dat ik na één hoofdstuk alweer aan de kant moest leggen omdat Louise wakker werd en aandacht wilde. Ondertussen ben ik wel gewoon doorgegaan met nieuwe boeken kopen, dus in plaats van gehalveerd is mijn Nog Te Lezen-stapel alleen maar gegroeid. Lekker bezig.

3: Mijn Netflix-lijst bekijken

In dezelfde categorie als punt 2 valt de eindeloze lijst van dingen die ik nog op Netflix wil bekijken. Dit lukte tijdens mijn eerste verlof namelijk heel goed; toen heb ik onder andere Unbreakable Kimmy Schmidt (hilarisch, aanrader!), alle seizoenen Gossip Girl en een boel films gezien. Maar toentertijd was Louise een baby en baby’s malen er niet om of ze Gossip Girl kijken of Kikker en vriendjes. Peuters zijn daar wat kieskeuriger in, heb ik ontdekt. Het behang tijdens dit zwangerschapsverlof bestond dus uit Casper en Lisa, Pieter Konijn en de eerder genoemde Kikker en vriendjes. Mijn eigen kijklijst is er geen centimeter op geslonken.

4: Een grote winterschoonmaak houden

Sinds de geboorte van Louise is het huishouden een sluitpost in ons huishouden. We doen wel de noodzakelijke schoonmaakklussen en het is niet zo dat het stof zich opstapelt tot aan het plafond, maar om nou te zeggen dat we het écht bijhouden: nee. Er ligt toch wel een flinke stoflaag op de plinten, de berging moet nodig uitgemest worden, ons voortuintje woekert langzaam over en de badkamer en keuken kunnen ook wel weer eens een grondige beurt gebruiken. Het zwangerschapsverlof leek me een ideale tijd om eens orde op al die zaken te stellen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe het er nu voor staat met ons huishouden. Kleine hint: er is een baby bij gekomen. Er is dus zooi bij gekomen. Als ik het zo opschrijf, klinkt het echt heel logisch. Ik snap niet dat ik dat van tevoren niet snapte.

5: Me laten pamperen

Iedereen weet dat zwangere dan wel pas bevallen vrouwen er meestal niet op hun paasbest uitzien, de rush daargelaten. Het leek mij dus een heel goed idee om me voorafgaand aan de bevalling flink in de watten te laten leggen, zodat ik er minstens op m’n gewone best zou uitzien. Naar de kapper dus, misschien de pedicure, een massage als het zo uitkwam, nagels laten doen, o man ik keek er zo naar uit. Uiteindelijk ben ik van al deze dingen alleen maar bij de kapper geweest en dan niet eens voor mezelf, maar om mijn oudste dochter voor het eerst in haar leven te laten knippen. Superleuk, maar niet bepaald wat ik in gedachten had.

6: Gewoon, uitrusten

In de algemeenheid ben ik niet iemand die goed niks kan doen. Ik had dus min of meer bewust veel werk naar me toe gehaald voorafgaand aan mijn verlof, en na het halen van de laatste deadline kon ik opgelucht ademhalen: eindelijk tijd om tot rust te komen. Alle bovenstaande voornemens ten spijt zag ik dat er ook echt van komen. En ik kan met trots melden dat het me is gelukt. Niet dankzij alle andere dingen die ik wilde doen, maar dankzij het feit dat er van al die dingen niets is terechtgekomen. Ik heb vier maanden lang nagenoeg niks gedaan en het was heerlijk. Ik geloof er heilig in dat ik juist daardoor nu zoveel frisse moed heb om aan de slag te gaan. Met mijn werk, met twee babyboeken, met een grote stapel boeken en een enorme lijst Netflix, met de voorjaarsschoonmaak én met mijn manuscript. Het belooft een goed jaar te worden, 2017. Of ik nou bereik wat ik wil bereiken of niet, want het allermooiste heb ik maar mooi al geflikt in dat verlof van me.

Foto: Kristel Arends

Over Petra:

Petra Kruijt (1987) is getrouwd met Marcel. Samen hebben ze twee dochters: Louise (december 2014) en Veerle (november 2016). Petra houdt zielsveel van haar gezin, maar ook van haar werk en de rest van wat het leven te bieden heeft. Hoe ze dat allemaal combineert en waar ze tegenaan loopt als moeder, daar schrijft ze over, ter herkenning en vermaak.
 

Lees ook:

Wil je aanspraak? Neem een baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge