Blog Petra: 14 financiële meevallers van het ouderschap
Wie zegt dat kinderen duur zijn, heeft er duidelijk niet voor doorgeleerd. Deze financiële meevallers van het ouderschap bewijzen dat kinderen zichzelf gewoon terugverdienen – en daar hoef je ze niet eens voor aan de kinderarbeid te zetten.
-
Boeken.
Je bent lang niet zoveel geld meer kwijt aan boeken, want met één exemplaar doe je met gemak zes maanden. Aan het eind kun je zelfs zó weer aan het begin beginnen.
-
Kleding.
Toen je alleen nog maar een baby had maakte je maandelijkse kleedgeld weliswaar tijdelijk een bizarre stijging door, want met een kind dat alleen in de wandelwagen wilde slapen had je geen andere keus dan de stad in te gaan om post-zwangerschapskleren te gaan kopen en meteen ook een babygarderobe bij elkaar te shoppen. Sinds het kind in kwestie kan lopen heb je echter geen pashok meer vanbinnen gezien. Alles gaat tegenwoordig via het internet. Je hebt mensen die daar met gemak duizenden euro’s stuksmijten, maar jij bent goddank oud en wijs genoeg om te beseffen dat miskopen retour moeten en dat dat gedoe is en dat je dus maar beter vijf keer kunt nadenken voor je dat online winkelmandje omzet in een pakketje.
‘Sinds je kind kan lopen heb je geen pashok meer vanbinnen gezien’
-
Parkeergeld.
Aan parkeergeld ben je vanwege het verminderde shoppen een stuk minder, zeg maar gerust een verwaarloosbaar bedrag kwijt. Met wat je daarmee uitspaart kun je je kind gedurende je hele wekelijkse boodschappenronde laten rijden in die bewegende auto die op 50-centmuntjes draait bij de ingang. Wat ook weer scheelt aan de kassa omdat er zonder kind in de supermarkt véél minder boodschappen op mysterieuze wijze in je karretje belanden, dus tel uit je winst.
-
Horeca.
De keren dat je naar een restaurant of andersoortige horecagelegenheid gaat zijn sinds de komst van je kind(eren) jaarlijks op 1 hand te tellen. Al zou je al die keren de duurste wijn bestellen en daar dan drie flessen van, dan nog blijf je ruimschoots in de zwarte cijfers
-
Kamperen.
De camping mag een aanslag zijn op je gestel, op je portemonnee is-ie dat in elk geval niet. Eén nacht in een hotel staat gelijk aan complete kampeervakantie! Qua geld dan hè, qua geld.
-
Sportschool.
Je sportschoolabonnement heb je niet meer hoeven verlengen. Terugkijkend had je het al kunnen stopzetten toen je zo’n beetje zes maanden zwanger was van de eerste. Maar goed, toen had je nog hoop, en dat is ook een waardevol iets.
‘Je sportschoolabonnement heb je niet meer hoeven verlengen’
-
Netflix.
Over abonnementen gesproken: je betaalde natuurlijk altijd al die tien euro per maand voor Netflix, maar niet eerder haalde je dat er zo dubbel en overdwars uit. Bijkomend voordeel: geen reclame = geen (of toch in elk geval minder) gezanik om nieuw speelgoed = besparing!
-
Speelgoed.
Daar het merendeel van het speelgoed dat je wél koopt totaal onaangeraakt in de speelgoedkist blijft liggen tot je lieve kindertjes er te oud voor zijn geworden, kun je het ‘als nieuw’ op de lokale Facebook-kinder-vraag-en-aanbod-groep zetten. Krijg je toch weer minstens een kwart van de winkelwaarde terug.
-
Kleding, deel 2.
Idem met alle kleding die die kieskeurige draken weigeren te dragen. Ze hebben sowieso een goedkope smaak, heb je ontdekt; op het ordinaire af. Gelukkig hou je voor jezelf zodoende geld over om te investeren in tijdloze prachtstukken, zodat als je ernaast loopt, men begrijpt dat het niet jouw smaak is die door je kind(eren) vertegenwoordigd wordt.
‘Die draken hebben sowieso een goedkope smaak’
-
Meubels.
Investeren in meubilair daarentegen is behalve zinloos ook nog eens zonde, want het wordt toch bekrast, bespuugd en bescheten. Jouw interieur komt dus volledig van de Ikea en dat is prima.
-
Knutselen.
Was je man op zijn verjaardag verrassen vroeger naast een breinbreker ook nog een kostenpost vanjewelste – denk dure horloges of de zoveelste stropdas want wat moet je nú weer verzinnen –, tegenwoordig kun je iemand anders aan het werk zetten. Velletje papier, wat stiften, kwartiertje krassen, je schrijft er ‘voor papa’ bij en klaarrr.
‘Tegenwoordig kun je iemand anders aan het werk zetten voor het cadeau van je man’
-
Kinderopvang.
Oké, kinderopvang is duur. Maar het kost per uur nog altijd minder dan je verdient, en aangezien je na de eerste ‘ik mis mijn kind zo boehoehoe’-momenten juist méér uren bent gaan werken in plaats van minder, omdat er op je werk beduidend minder aan je kop wordt gezeurd dan thuis, ben je er toch aanzienlijk op vooruitgegaan.
-
All-inclusive.
En: op het kinderdagverblijf krijgen ze een natje en een droogje, zowel van boven als beneden, allemaal inbegrepen. Dat scheelt euro’s, geen centen.
-
Spaargeld.
Je ontdekt nu pas dat je ouders én je schoonouders maandelijks een fors bedrag opzij kunnen zetten. Wat ze met liefde doen op de rekening van jouw kind(eren). Wat weer betekent dat jij je spaargeld kunt bewaren voor andere dingen, zoals die kampeervakantie bijvoorbeeld.
Zo zie je maar dat je er financieel niets op achteruit hoeft te gaan met de komst van kinderen. Tel hier de kinderbijslag bij op en je zou onder de streep zomaar winst kunnen maken. Wie had dat gedacht!
Over Petra:
Petra Kruijt (1987) is getrouwd met Marcel. Samen hebben ze twee dochters: Louise (december 2014) en Veerle (november 2016). Petra houdt zielsveel van haar gezin, maar ook van haar werk en de rest van wat het leven te bieden heeft. Hoe ze dat allemaal combineert en waar ze tegenaan loopt als moeder, daar schrijft ze over, ter herkenning en vermaak.
Lees ook:
Blog Petra: Zes dingen die ik tijdens mijn verlof wilde doen
Eén reactie
Julia Koning | Voordeelvergelijken
Kinderen kosten geld, Dat is nou eenmaal zo! Gelukkig zijn er een aantal dingen, zoals dit lijstje, die erg meevallen. Kinderen blijven geld kosten maar je krijgt er wel iets ongelooflijk moois voor terug