Bevallen,  De eerste maanden,  Handige weetjes,  Myra,  Pasgeboren,  Voor mama,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Gastblog Myra: Uitzetlijst voor je baby – wat heb je allemaal nodig?

Het moment dat de zwangerschapstest een duidelijke ‘positief’ aangaf voelt nog als de dag van gisteren: en inmiddels zijn we alweer halverwege de zwangerschap. Ik voel onze kleine man al actief bewegen en de buik begint steeds sneller te groeien. Stukje bij beetje beginnen we ons een beetje voor te bereiden op zijn komst: maar wat hebben we in godsnaam allemaal nodig? Wat staat er op de uitzetlijst voor een baby en waar halen we het allemaal vandaan?

Maandag is altijd een beetje zo’n dag dat ik weer wat op gang moet komen. Waar ik normaal iedere ochtend hard aan het werk ben voor opdrachtgevers en iedere middag de vingers van mijn handen tik voor de lezers van le Moustache, is de maandag net iets anders. Nog wat gaar van het weekend doe ik mijn uiterste best om weer op de rit te komen. Maar gezien mijn echte go-getter business-mindset vaak pas op dinsdagmiddag weer tevoorschijn komt, staat er op dit moment op maandag maar één ding centraal: de komst van onze kleine man.

Voorbereiding op de komst van onze kleine man

We waren in het begin natuurlijk wat voorzichtig met het voorbereiden: er kan altijd van alles gebeuren. Maar nu we onze held in 3D hebben mogen bewonderen en ik hem de hele dag door voel bewegen begint de nesteldrang toch steeds meer te komen. Dit weekend hebben we bij vrienden een babybedje opgehaald (zij hadden ooit bakken met geld in een hypoallergeen matras gestoken en dat mogen wij nu zomaar hebben!) en ik ben al lekker aan het DIY-en geweest om ‘het kleine kamertje’ vast de look en feel van een echte babykamer te geven.

En hoewel ik wel ongeveer een idee heb van wat we nodig zullen hebben (een bedje, een badje, een kinderwagen etc) heb ik echt geen flauw idee van wat er precies nodig is. Toen een vriendin van ons over een wipstoeltje begon moest ik eerlijk bekennen dat ik hier nog geen seconde aan gedacht had. Weet ik veel!

uitzetlijst baby

Uitzetlijst voor je baby: dit heb je nodig

Dus om al die voorbereidingen wat makkelijker te maken, heb ik alle vrienden en kennissen om hun advies gevraagd: wat heb je nu écht nodig gedurende het eerste half jaar? Van wegwerp luiers tot draagdoeken: ik heb het gewoon lekker allemaal op een rijtje gezet. Nu weet ik namelijk precies wat er allemaal nog op de to-do (en to-buy) lijst moet komen te staan – en jullie straks hopelijk ook.

 1. Babykleding

  Aan kleding zul je vast geen gebrek hebben (lang leven kraamcadeautjes), maar het is toch wel handig om precies te weten wat je die eerste maanden nodig hebt. Wij hebben tot nu toe alle babykleding gewoon lekker bij de Hema gehaald. De fijne, katoenen stofjes voelen super zacht en ook na het wassen blijft de kwaliteit goed. Daarnaast hebben ze allerlei leuke, vrolijke designs en ben je geen bakken geld kwijt.- 6 rompertjes
  – 6 broekjes
  – 6 stuks bovenkleding (zowel shirts als truitjes: afhankelijk van het seizoen)
  – 4 paar sokjes
  – een jasje of vestje (ook afhankelijk van het seizoen: hier in Ierland hebben we dus meteen 2 jasjes geshopt :))
  – een paar katoenen mutsjes

 2. In huis en onderweg

  Al die kleertjes moeten natuurlijk wel ergens in verzameld worden. Wij hebben op dit moment een kledingkast in de babykamer staan, maar deze staat vooral vol met Borko’s muziekspullen. Ik heb twee planken en twee lades vrijgemaakt voor babyspullen, en tot nu toe lijkt het meer dan genoeg te zijn!- Kledingkast (of een paar lege planken)
  – Verschoontafel (maken wij zelf, maar kun je ook voor een paar tientjes bij de IKEA aanschaffen)
  – Babybed voor de slaapkamer
  – Babybox voor de woonkamer (wij hebben zelf een reisbox aangeschaft zodat we deze ook mee kunnen nemen als we ergens op bezoek gaan)
  – Een kinderwagen
  – Een autostoel
  – Een luiertas
  – Een draagzak- of doek

 3. Luiers en verschonen

  Een verschoontafel is natuurlijk super handig (en helemaal niet duur), maar lang niet altijd nodig. Ik ga er ook zeker vanuit dat we onze kleine man regelmatig gewoon op de keukentafel of op bed zullen verschonen. Toch vind ik het op dit moment een handig idee om ook een ‘echte’ verschoontafel klaar te hebben staan in de buurt van de grootste hoeveelheid luiers en kledingkast.- Newborn luiers of wasbare luiers (ik zou de wasbare luiers zelf pas later aanschaffen: de baby poept veel in het begin!)
  – Billendoekjes
  – Luierzelf
  – Een luieremmer (afsluitbaar als je niet wilt dat je hele bovenverdieping naar babypoep ruikt)
  – Een aankleedkussen (wij nemen er 2: eentje voor boven en eentje voor beneden)
  – Hoezen voor het aankleedkussen (hier gaan wij voor 4 stuks: 2 boven en 2 beneden)

 4. Verzorging en badderen

  Hier zijn wij nog niet voor aan het winkelen geweest, maar ik heb al wel meer dan genoeg advies mogen ontvangen. Om heel eerlijk te zijn was het babybadje naast het wipstoeltje ook één van die dingen waar ik absoluut niet bij stilgestaan had. Toch wel fijn, die adviezen.- 2 digitale thermometers
  – babyolie
  – borsel of kammetje (een zachte voor baby’s natuurlijk)
  – vitamine D en K
  – fopspenen (minimaal een stuk of 3)
  – 6 spuugdoekjes
  – zonnebrand (afhankelijk van het seizoen natuurlijk)
  – een babybad
  – badolie voor baby’s (of een normale gel zonder zeep)
  – washandjes (hydrofiel of hyperallergeen zijn aan te raden)
  – 1 of 2 badcapes
  – badthermometer

 5. Voor het slapen

  Het slapen moet natuurlijk goed geregeld zijn. Wij hebben er zelf voor gekozen om het wiegje de eerste maanden bij ons naast het bed te laten staan (voor mijn gevoel voelt dit beter) en ook beneden een box neer te zetten. Zo kan die kleine man altijd bij me in de buurt zijn (ik werk gewoon lekker vanuit huis namelijk).- matras
  – 3 hoeslakens
  – 3 bovenlakens
  – 2 dekentjes (katoen of wol)
  – 2 slaapzakjes
  – een kruik
  – een nachtlampje

 6. Voor de voeding

  En dan de voeding nog: ook iets waar ik absoluut nog niet bij stil heb gestaan (hoewel daar na de borstvoedingscursus vast wel verandering in zal komen). Ook deze input komt vooral van vrienden en familie.- 2 voedingsbh’s (die ook gewoon lekker zitten zodat je ze iedere dag kunt dragen)
  – zoogcompressen (blijkbaar een echte must!)
  – een borstkolf
  – flesjes (voor de afgekolfde melk natuurlijk)
  – tepelzalf
  – een voedingskussen (als je dat zelf fijn vindt natuurlijk)
  – zuigelingenvoeding en een doseerbakje (in geval van flesvoeding)
  – minimaal 2 flessen en een stuk of 4 spenen
  – een flessenwarmer en flessenborstel (komen bij ons zeker in huis. Zo kunnen borst- en flesvoeding wat afgewisseld worden midden in de nacht)

 7. Dingen waar je niet aan had gedacht

  En dan waren er nog een aantal items waar ik nog niet over nagedacht had, maar die eigenlijk wel gewoon hartstikke logisch zijn.- een babyfoon (duh!)
  – een boxkleed
  – een wipstoeltje
  – speelgoed en knuffels

Wat kost een babyuitzet?

Voor zover mijn omgeving me wist te vertellen zou ik na aanschaf van deze uitzetlijst voor je baby zo’n beetje alles wel in huis hebben. En hoewel ik met mijn berekening van de benodigde meubelstukken maar een kleine €300 kwijt dacht te zijn (lang leven IKEA!), lijkt het nu toch wel wat meer te worden. Het Nibud heeft zelfs een berekening gemaakt waaruit blijkt dat de aanschaf van de hele uitzetlijst voor je baby je gemiddeld meer dan €600 (!) kost. De babykleding zou meer dan €100 kosten, de verzorgingsproducten meer dan €150, de basics voor de kinderkamer bijna €400 en dan zijn de dure aankopen zoals een kinderwagen of babystoel nog niet eens meegenomen. Daar wordt nog eens een extra €1.000 voor berekend.

Dit zou dus betekenen dat je meer dan €1.600 kwijt zou zijn voor de hele babyuitzet. Dat is toch te gek voor woorden?!

Wij maken de meeste basics en decoratie gewoon lekker zelf. Stukken goedkoper en hartstikke leuk om te doen!

Een goedkope babyuitzet

Hoewel die geweldige brok liefde in mijn buik me alles waard is, vind ik het wel gekkenwerk om bijna €2.000 uit te geven aan alle items op de uitzetlijst voor je baby. Dat zijn we dus ook zeker niet van plan. Wij vinden het sowieso belangrijk om waar mogelijk tweedehands te kopen: niet om het geld, maar gewoon om het feit dat we anders alleen maar meer ‘spullen’ de wereld in helpen en uiteindelijk voor meer afval zorgen. En na een kleine speurtocht op online marktplaatsen zouden al die dure aankopen (kinderwagen, babystoel) voor minder dan €100 al in huis kunnen zijn. De babykleertjes hebben we inmiddels al (gewoon lekker bij de Hema) en daar zijn we minder dan €30 aan kwijt geweest. Ook op de rest willen we gewoon besparen zodat ons rekensommetje er zo uit komt te zien:

 • Babykamer basics: zelf maken, donaties van vrienden of tweedehands opknappen = €100
 • Babykleding: gewoon lekker bij de Hema. De kleine groeit er in een paar maanden weer uit = €30
 • Verzorgingsproducten: hoeft niet allemaal A-merk, ook Lidl en Aldi hebben goede babylijnen = €40
 • Dure aankopen: een tweedehands kinderwagen doet het ook gewoon = €400

besparen op babyuitzet

Als het ons allemaal zo lukt, zouden wij dus in totaal minder dan €600 kwijt zijn voor onze hele babyuitzet: en dan hebben we echt niet op kwaliteit bespaard. Ik denk dat je het met wat doorzettingsvermogen en creativiteit ook voor minder kunt doen. Door producten te lenen, tweedehands aan te schaffen of zelfs als functioneel cadeau te vragen zou je de kosten flink kunnen drukken.

Of het ons gaat lukken om de hele babyuitzet voor minder dan €600 aan te schaffen hoor je binnenkort. Hoeveel zijn jullie kwijt geweest aan je babyuitzet en waar heb je de meeste items vandaan? Hebben jullie alles nieuw aangeschaft, gedoneerd gekregen of zelf opgeknapt? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge