kortingsactie tipje van de luier
Lekker lezen,  Myra,  Tips en inspiratie,  Voor mama,  Wonen & Leven

Gastblog Myra: Toffe foto’s van je kinderen maken – de juiste compositie

Hoe je die bekende ‘Instagram-waardige’ plaatjes schiet blijft voor mij toch altijd een vraag. Tijd voor een flink aantal tips om foto’s van je kinderen te maken dus. De komende maanden zal beroepsfotograaf Marielle van Asten ons regelmatig voorzien van leuke ervaringen en tips op het gebied van fotografie. Of je nu foto’s van je hele gezin, je huisdieren of je kids wilt schieten: met deze handige tips om foto’s te maken krijg je vast en zeker leuke eindresultaten. Dit keer legt ze ons wat meer uit over compositie en lichtinval: twee belangrijke aspecten om toffe foto’s te maken.

Het vormgeven van de foto ofwel: de compositie bepalen

“De compositie wordt op z’n chique ook wel als ‘de ordening van beeldelementen in een vlak of ruimte volgens een vooraf bepaalde strategie’ uitgelegd. Wat dus eigenlijk in Jip en Janneke taal betekent dat je van te voren goed nadenkt over de plaatsing van beeldelementen (mensen, dingen, meubelstukken) binnen je frame. Het bepalen van de juiste compositie is iets wat je doorgaans doet voordat je de foto maakt: wat wil je waar hebben in je beeld. Ik doe dit zelf vaak op gevoel en de kans is groot dat jij dit ook gewoon op gevoel kunt doen. Gelukkig zijn er ook een aantal trucjes die het wat makkelijker maken.”

Tips om foto’s van je kinderen te maken met de juiste compositie

“De compositie zorgt er namelijk voor dat de kijker direct ziet wat jij belangrijk vindt in een foto. Je leidt als het ware de ogen van je kijker naar het onderwerp toe: je kindje, je man, je hond, of misschien je nieuwe kinderwagen. Hier zijn een aantal richtlijnen voor:
  • zorg dat je het onderwerp goed belicht;
  • zorg dat je de scherpte (focus) van de foto bij het onderwerp legt;
  • maak eventueel gebruik van lijnen.
Klinken ze logisch? Je zorgt dus dat jouw onderwerp (laten we je kindje als voorbeeld nemen) centraal staat in de foto. Je zorgt ervoor dat je kindje de juiste belichting heeft (natuurlijk licht, een lamp of wat dan ook) en bijvoorbeeld niet in een donkere hoek van de kamer staat. Leg de focus van je foto bij je kindje, laat je camera dus even scherpstellen op het focuspunt. Om het onderwerp nog meer in de focus te brengen kun je eventueel gebruik maken van lijnen in de omgeving. Zet je kleintje bijvoorbeeld voor de eettafel neer, en laat de lijnen van de eettafel naar je kindje lopen. Op deze manier trek je de aandacht van de kijker direct naar het onderwerp van focus: jouw kleine held.”

Super handige compositie-truc: de ‘regel van derden’

“Een andere handige ’truc’ is de regel van derden. De regel van derden gaat ervan uit dat je jouw beeld zowel horizontaal als verticaal in drieen kunt delen. Je krijgt op deze manier 9 gelijke vlakken, en de uitdaging is om jouw onderwerp op één van de kruispunten van deze vlakken te plaatsen. Zet jouw kindje bijvoorbeeld niet perfect in het midden van de foto, maar juist op het kruispunt van één van de 9 lijnen en vlakken: op 1/3e van de foto dus.”
“Nu hoef je die trucs en foefjes niet perse te gebruiken hoor. Er zijn namelijk nog veel meer zaken die bijdragen aan een mooie compositie. Ik vind de ogen bijvoorbeeld altijd het belangrijkste. Ze hoeven niet in de camera te kijken, maar ik wil wel altijd tweederde van het gezicht zien. Bij een portret van een kindje kies ik dan ook altijd voor een rustige compositie met het onderwerp vaak in het midden; op deze manier kan ik alle nadruk op de ogen en expressie van het kleintje leggen.”

Spelen met de afstand tussen jou en je onderwerp

“Om toffe foto’s van je kinderen te maken kan het ook leuk zijn om te spelen met de afstand tussen jou en je onderwerp. Dit kun je doen door je diafragma op een specifieke manier in te stellen. Een grote diafragmaopening resulteert in een kleine scherptediepte en een kleine diafragmaopening resulteert in een grote scherptediepte. Aantrekkelijke foto’s zijn scherp waar het scherp moet zijn en bewust onscherp waar dat nodig is. Ook zonder professionele camera hoeft dit geen probleem te zijn hoor. Steeds meer smartphones bieden je de mogelijkheid om de focus op een specifiek onderwerp te leggen en in sommige gevallen zelfs de scherpte in de diepte te verminderen. Je camera instellingen zijn ideaal om de achtergrond te vervagen”

Aan de slag met de lichtinval

“Naast compositie heeft ook de lichtinval natuurlijk een grote invloed op het eindresultaat van je foto. Probeer de zon te vermijden in het gezicht om mooie foto’s van je kinderen te maken. Buitenfoto’s zijn geweldig en ik vind het zelf super mooi om foto’s te maken in de zon, maar zorg er dus wel voor dat het kindje nooit tegen de zon in hoeft te kijken. Je kunt de lichtinval zelf zonder tools beinvloeden door in de schaduw te fotograferen. Vaak ga ik zelf altijd even kijken wanneer ik een shoot op een plek heb die ik nog niet eerder heb bezocht. Zo kan ik meteen zien hoe het licht valt en waar de schaduwplekken zijn.”
Heb je vragen voor Marielle? Laat ze achter in de reacties en misschien worden ze in het volgende artikel beantwoord! In het vorige artikel vind je trouwens een leuke kortingsactie terug!! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge