tips babykamer inrichten
Myra,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Gastblog Myra: 9 tips voor de babykamer: zo zorg je dat alles veilig en gezond is

Ik weet niet hoe het bij jullie is of was, maar nu ik de 7 maanden gepasseerd ben begint de nesteldrang toch echt wel te komen. Hoewel we nog midden in het proces zitten om een huis te kopen, ben ik al volop aan het brainstormen over hoe de toekomstige kinderkamer eruit komt te zien.

Het is dan ook echt wel één van de leukste voorbereidende klussen als je het mij vraagt. Lekker verven, meubeltjes shoppen (of nog leuker: opknappen door allerlei DIY projecten), wat leuke muurstickers aanschaffen en ga zo maar door.

Maar hoe zorg je er nu voor dat de babykamer niet alleen super sfeervol en praktisch, maar ook veilig en gezond is? We geven een aantal handige tips!

 

 1. Begin op tijd


  Ten eerste is het slim om op tijd te beginnen: zo rond de 26 weken (of zelfs eerder). Zo kunnen de dampen die door de nieuwe inrichting kunnen ontstaan (denk aan de verf bijvoorbeeld) vast oplossen voordat de kleine er is.

   

 2. Lekker ventileren


  Zowel tijdens als na het klussen, opknappen en inrichten is het super belangrijk om een paar ramen en deuren open te houden. Mochten er stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor jou of de kleine, dan kunnen deze vrij snel ontsnappen. Ook wanneer je helemaal klaar bent kun je de babykamer het beste lekker door laten luchten.

   

 3. Controleer de stevigheid


  Hoewel het hartstikke leuk is om nieuwe spullen en meubels te shoppen, vind ik het zelf fijner om dingen tweedehands te kopen. Naar mijn mening toch net wat duurzamer: weggooien is ook zo zonde! Ik vind het daarnaast ook super leuk om die tweedehands meubelstukken te schuren, verven en helemaal naar eigen hand te zetten. Wel is het in geval van tweedehands meubels super belangrijk dat je goed kijkt of alles stevig is. Controleer dus altijd goed op losse schroeven of spijkers of afbladderende verf; je wilt niet dat je kleintje dit in zijn of haar mond steekt!

  babykamer inrichten

 4. Gebruik kindvriendelijke verf


  Gezien de kans groot is dat jouw kleintje van alles in zijn of haar mond gaat steken, kan het verstandig zijn om kindvriendelijke verf te gebruiken voor bepaalde onderdelen of meubels. Verf op acrylbasis of simpelweg oplosmiddelarme verf is bijvoorbeeld een stuk kindvriendelijker dan ‘normale’ verf.

   

 5. Schimmels en huisstofmijt


  Spullen en meubels die lang ingepakt hebben gezeten kunnen op een gegeven moment schadelijke dampen, schimmels of zelfs huisstofmijt bevatten. Denk bijvoorbeeld aan hoeslakens maar ook aan het matrasje of de kledingkast. Deze kunnen schadelijk zijn voor je kleintje en zelfs tot ademhalingsproblemen zoals hoesten en benauwdheid leiden. Zorg dus dat alle materialen snel uitgepakt worden en dat de babykamer wanneer mogelijk goed geventileerd wordt. Laat altijd een raam op een kiertje staan zodat er genoeg frisse lucht in de babykamer komt.

   

 6. De locatie van het bedje


  Ik vind het zelf super belangrijk om het bedje op de juiste plek te hebben staan: en voor mijn gevoel betekent dit dat het niet bij koude muren of stopcontacten zou moeten staan. Of dit wetenschappelijk onderbouwd is: ik heb geen flauw idee. Maar ik weet wel dat elektrische straling voor niemand fijn is. Let ook goed op dat je het bedje niet voor een verwarming of verwarmingsbuis zet: je kleintje kan het snel te warm krijgen of zich zelfs aan een hete verwarming branden.

   

 7. Pas op met loshangende dingen


  Er hangen gegarandeerd dingen in de babykamer: van decoratie tot de koordjes van gordijnen. Op zich helemaal prima, maar zorg wel dat ze buiten handbereik van de kleine hangen.

   

 8. De juiste temperatuur


  Omdat pasgeboren baby’s hun lichaamstemperatuur zelf nog niet goed kunnen regelen, zijn ze erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Probeer het bedje dus op een temperatuur neutrale locatie te zetten (niet pal in het zonlicht of naast de verwarming) en probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Ze zeggen dat een temperatuur tussen de 16 en 20 graden ideaal is.

   

 9. Kleertjes en knuffeltjes wassen


  Voor mij is het nog steeds het eerste wat ik doe wanneer we iets leuks krijgen of kopen: het gaat de wasmachine in. Al die ‘vieze vingers’ die de knuffeltjes aan hebben geraakt… Ik vind het maar een eng idee. Daarnaast is de huid van je kleintje ontzettend kwetsbaar, en ook dat maakt het voorwassen een goed idee. Pas wel op met wasverzachter: daar kan je baby weer huiduitslag van krijgen.

   

Heb jij nog geweldige tips? Laat ze achter in de reacties!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge