Myra,  Voor mama,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Gastblog Myra: Hoe voelt het als je baby beweegt?

Inmiddels ben ik 21 weken zwanger en voel ik ons kleintje goed bewegen: sommige schopjes en stootjes voel ik zelfs al ‘buiten’ mijn buik. Super leuk natuurlijk, want nu krijgt Borko ook de kans om de kleine te voelen bewegen. Maar het heeft wel even geduurd voordat we daar kwamen. Want hoe voelt het eigenlijk als je baby beweegt?

In de eerste maanden kon ik niet wachten op die eerste bewegingen. Ik vond (en vind) het soms lastig om mezelf echt ‘zwanger’ te voelen. Ze hebben het altijd over dat super magische gevoel en die direct connectie met je baby. Nou, voor mij niet hoor. Ik ben iedere dag gewoon hard aan het werk voor le Moustache, en pas wanneer ik tegen acht uur ’s avonds op de bank plof herinner ik me weer dat ik zwanger ben. Ik hoopte dus ook echt dat het voelen van bewegingen die magische connectie eindelijk zouden brengen.

Wanneer voel je je baby bewegen?

Ik had allerlei leuke apps geinstalleerd om groei van de baby bij te kunnen houden. Zo kreeg ik iedere nieuwe week weer een nieuwe lengte, een nieuw gewicht en nieuwe (mogelijke) verschijnselen te zien. Super fijn! Het geeft je namelijk meer inzicht in wat er gebeurt én meer connectie met dat kleine wondertje dat in je buik groeit. Maar toen ik mijn kleintje met 16 weken al voelde bewegen, gaf zowel de app als Google aan dat dit in principe wel heel zeldzaam zou zijn. Je zou je baby normaal namelijk pas vanaf zo’n 20 tot 25 weken voelen bewegen.

Hoe voelt het als je baby beweegt?

En toch voelde ik het. Online omschreven ze het als een gevoel van vlinders in je buik. Hartstikke mooi, maar dat was (en is) bij mij toch wel een ander verhaal. Voor mij voelt het namelijk hetzelfde als een grote gasbel die door je darmen heen kruipt. Ken je dat gevoel? Dat je een soort van ‘spastische’ beweging in je darmen voelt omdat er iets doorheen schiet? Nou, zo voelde de eerste bewegingen voor mij ook; en zo voelen ze nog steeds. Maar iedere zwangerschap, iedere vrouw en iedere baby is natuurlijk anders. Sommige vrouwen voelen het namelijk ook als:

  • vlinders in je buik;
  • zacht gekriebel;
  • plopjes;
  • een zak vol slangen;
  • het eten van de avond ervoor;
  • koolzuur;
  • een zenuwtrekking (zoals je wel eens bij je oog hebt).

Hoe weet je dat je baby beweegt en dat het geen gas is?

Ik heb geen flauw idee hoe die vlinders in je buik zouden moeten voelen; maar dat gas, dat herken ik wel. De eerste keer dat ik ons mannetje voelde, voelde het dan ook exact als gasbubbels. Het grootste verschil is dat gas zich door de buik heen beweegt, en de bewegingen van een baby vaak op en rondom dezelfde plek blijven. Toen ik drie keer op hetzelfde plekje ‘gas’ voelde besloot ik eens terug te tikken: en daar werd op gereageerd! Op dat moment wist ik zeker dat ik ons kleintje voelde bewegen.

Kun je je baby al vroeger voelen bewegen?

Hoewel de vroedvrouw me haast niet geloofde toen ik tijdens mijn 18-weken echo vertelde dat ik mijn kleintje voelde bewegen, is niets onmogelijk. Vaak voel je het bij een tweede zwangerschap bijvoorbeeld al veel sneller (soms zelfs al met 15 weken). Het waren voor mij ook vooral de momentjes waarop ik even ontspande en mijn focus op mijn lichaam en onze baby legde (ik heb ook een aantal reiki cursussen gevolgd; misschien dat dat een verschil heeft gemaakt). Wanneer je jezelf even ‘in’ je lichaam verplaatst, sta je veel intenser in contact met dat kleintje in je buik. Maar ook dat hoeft niet te betekenen dat je de baby voelt bewegen.

Baby in de buik, of in de rug

Ook de positie van iedere baby is natuurlijk anders. Toen ik gisteren in bad lag kon ik ons kleintje zien zitten in mijn buik: en dat met pas 21 weken? Onze dreumes zit gewoon lekker aan de voorkant. Als ik wat minder vet op mijn buik had gehad hadden we het kleintje waarschijnlijk nog beter kunnen zien zitten. In tegenstelling tot een vriendin van mij in Nederland trouwens. Ook zij is 21 weken zwanger (er is zelfs maar 1 dag verschil in due-date!) maar draagt haar kleintje meer ‘in haar rug’. Waar mijn buik vanaf week 14 al flink uit begon te puilen, heeft zij nog steeds een heel klein, beschaafd buikje.

Iedere vrouw, iedere baby en iedere zwangerschap is gewoon helemaal anders!

Wanneer voelde jullie je baby voor het eerst bewegen? En hoe voelde het? Laat even een reactie achter op dit bericht of de Facebook post zodat ook andere mums-to-be kunnen kijken of het hun kleintje is dat ze voelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge