Lekker lezen,  Myra,  Peuters & kleuters,  Tips en inspiratie,  Voor mama

Gastblog Myra: Foto’s voor de feestdagen – 8 tips

Nog even en dan komen de feestdagen er alweer aan. Een mooi moment om de hele familie leuk samen op de foto te zetten of om er zelfs een persoonlijk kerstkaartje met foto’s van de kids uit te doen. Maar hoe maak je nu mooie foto’s tijdens de feestdagen en waar moet je op letten? Met behulp van beroepsfotografe Mariëlle van Asten, hier een aantal super handige, praktische tips!

 

1. Gebruik die lichtjes!

Niets zo sfeervol en gezellig als tientallen lichtjes in huis: en hetzelfde geldt voor je foto’s. Om die gezellige sfeer samen te vatten op een foto speelt de omgeving een grote rol. Zorg er dus voor dat je al die kaarsjes en kerstlichtjes meeneemt in je compositie! Ook leuk: dikke kans dat die lichtjes een tof bokeh effect in je foto’s geven. Krijg je dit bokeh effect niet op natuurlijke manier? Dan kun je het ook gewoon via een app toevoegen.

 

2. Zet dat diner op de foto

Grote kans dat je best even hebt staan zwoegen op een mooi kerstdiner: tijd om de food photographer in je naar boven te halen dus! Zorg dat je vooraf dingen als de setting, belichting en het standpunt organiseert zodat je snel mooie foto’s kunt maken zonder dat het eten koud wordt. Maak eventueel een paar toffe flatlays om alles goed samen te vatten.

 

3. Ben creatief met lightpainting

De sfeervolle, donkere dagen zijn ideaal om met belichting te spelen. Met lightpainting gebruik je een specifieke lichtbron (een zaklamp bijvoorbeeld) in een donkere omgeving om figuren mee te maken op beeld. “Dit is ook erg leuk om bijvoorbeeld met sterrretjes te doen tijdens oud en nieuw!”. Zorg voor een donkere omgeving en dat je camera op een stevige ondergrond staat (buiten op de container bijvoorbeeld). Speel wat met je instellingen totdat je de juiste belichting hebt gevonden. Staat alles klaar? Dan kun je mooie woorden of vormen in de lucht tekenen met je lichtbron en deze op een super unieke manier op de foto zetten!

4. Maak foto’s buiten huis

De straten in Nederland zijn vaak super gezellig tijdens de feestdagen: zorg er dus ook zeker voor dat je buiten wat foto’s maakt. Neem de kleintjes mee voor een wandeling in de buurt (hopelijk in de sneeuw!) en leg ze vast met alle mooie lichtjes op de achtergrond. Je krijgt de mooiste foto’s wanneer het wat aan het schemeren is: zo zie je het effect van de lichtjes goed zonder dat foto’s te donker worden.

 

5. Voorkom poseren

Een leuke familiefoto tijdens het diner is natuurlijk hartstikke leuk, maar je legt de sfeer het beste vast wanneer er niet geposeerd wordt. Neem dus af en toe een beetje afstand van de gezelligheid om de mooiste momenten vast te leggen. “Laat de kids bijvoorbeeld wat in elkaars oor fluisteren, of geef ze een leuk opdrachtje.”

 

6. Zet je ISO omhoog

Heeft je smartphone de mogelijkheid om de ISO wat omhoog te zetten? Doe dit dan zeker wanneer je foto’s maakt in een donkere omgeving. Het geeft wat meer ruis in je foto, maar je hebt natuurlijk liever wat ruis dan onscherpe foto’s.

 

7. Ben creatief met de zoom

Foto’s zien er altijd leuk uit wanneer je de zoom scherpstelt op een specifiek object: een glas wijn of een kaarsje bijvoorbeeld. De personen en dingen op de achtergrond zullen wat vervagen, wat voor een geweldig mooi sfeerbeeld zorgt. “Probeer je camera of telefoon wel goed stil te houden. Hoe meer je inzoomt, hoe groter de kans op onscherpte!”.

 

8. Bewerk je foto’s

Er zijn maar genoeg handige apps te vinden (denk bijvoorbeeld aan Airbrush of Snapseed) die het bewerken van foto’s makkelijk maken. Neem dus vooral even de tijd om je foto’s te bewerken om te kijken of je ze nóg mooier kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge