Myra,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Gastblog Myra: 3D pretecho – wel of niet doen en vooral; wanneer?

Afgelopen zaterdag hebben wij een pretecho gehad! Ik ben inmiddels 19 weken zwanger van mijn eerste, en wilde een leuke verjaardagsverrassing voor Borko’s verjaardag dit jaar. Het is ons eerste kindje samen, en hoewel hij al twee dochters heeft (inmiddels tieners) is ons eerste kindje samen toch wel super speciaal. Hoewel hij 11 augustus pas jarig is, wilde ik niet langer wachten: ik wilde weten of we een jongetje of een meisje kregen!

Borko was super zenuwachtig en had geen flauw idee wat hem te wachten stond. De hele ochtend was hij aan het raden waar we dan wel niet naartoe gingen – was het de tandarts (hij heeft hard een setje nieuwe tanden nodig), een massage of gingen we een gitaar voor hem kopen? Pas toen hij de ‘baby kliniek’ zag drong het tot hem door: we gingen zien of ons kleintje een jongetje of een meisje was…

Geslachtsbepalende pretecho én ons kleintje in 3D bewonderen

Toen we de kliniek eenmaal binnen waren sloegen de zenuwen helemaal toe. Borko heeft al twee meiden en wilde stiekem ontzettend graag een jongetje. Kan ik me ook wel voorstellen: met zijn twee dochters, oudere zus en moeder (zijn vader is op vroege leeftijd al overleden) is hij altijd omringd geweest door vrouwen. En dat maakte mij natuurlijk nog zenuwachtiger – wat als het weer een meisje zou zijn?

De pretecho was vooral bedoeld om het geslacht te bepalen; maar uiteindelijk bleken we een vol kwartier in 3D naar ons kleintje te mogen kijken. Geweldig was het!

Wanneer kun je een pretecho doen?

De dames van de kliniek gaven zelf aan dat je er pas vanaf 18 weken ‘welkom was’ voor een geslachtsbepalende echo. Hoewel je het geslacht in sommige gevallen ook vanaf 16 weken al kunt zien, heb je vanaf 18 weken gewoon net wat meer zicht op een eventueel piemeltje; of het gebrek eraan! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel super blij ben dat we met 19 weken zijn gegaan. Het zorgt er gewoon voor dat het geslacht zonder twijfel te zien is en vooral dat het 3D-kijkje ontzettend indrukwekkend is.

Wow. Dit is zonder twijfel een…

Zodra de verpleegkundige een kijkje naar ons kleintje nam, kwam het er meteen uit. “Wow. Dit is zonder twijfel een jongetje!”. Hoewel ik bij de 18-weken echo al een kijkje had mogen nemen (en er ‘misschien toch wel’ een piemeltje gezien was), was het natuurlijk ongelooflijk fijn om die bevestiging te krijgen. Je kunt je vast wel voorstellen dat Borko op dat moment de meest blije papa op de wereld was. Na jaren omringd te zijn door vrouwen kwam er ein-de-lijk een jongetje in de familie! Ook ik was super blij want mijn gevoel was bevestigd: er komt deze kerst echt een kereltje op de wereld. Geweldig!!

Pretecho in 3D: wel of niet doen?

Wat ik niet wist was dat we ook een 3D kijkje kregen (inclusief ontzettend veel foto’s). Hoewel ik me nooit aangetrokken voelde tot een 3D echo (ik dacht altijd dat het er heel raar en ‘kleierig’ uit zou komen te zien) ben ik ontzettend blij dat we dit toch hebben mogen zien. Het is ZO ONTZETTEND anders dan een 2D echo!! Je ziet je kleintje bewegen, duimen, gapen… Je kan vingertjes tellen, oogjes zien bewegen en meteen al zien welke neus het kindje heeft (de mijne!!).

Een kwartier lang niets dan genieten van een kijkje achter de schermen bij ons kleintje. Hoe het kleintje het hoofd met de voetjes probeerde te krabben, hoe het kleintje beide handen in de mond besloot te steken, hoe het kleintje nieuwsgierig het hoofd aan het aftasten was (wat is dit ding eigenlijk?). Ge-wel-dig!

Mocht je dus twijfelen aan het doen van een 3D pretecho: doen!! Zeker omstreeks de 19/20 weken krijg je een geweldig zicht op je kleintje; en met een beetje geluk ook het geslacht! Heb jij ooit een pretecho (of 3D echo) gehad? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge