derde trimester
Myra,  Zwanger zijn,  Zwangerschap

Gastblog Myra: 12 dingen die niemand je vertelt over het derde trimester

Ja jongens, het is eindelijk zo ver: het derde trimester is aangebroken. De kleine groeit steeds actiever, maakt regelmatig een salto in de buik en laat de hele dag door van zich horen. Waar het eerste en tweede trimester voor mij (gelukkig) echt een droom waren, begin ook ik nu het derde trimester aangebroken is te merken dat ik toch echt wel hoog zwanger ben. 

Je weet dat de tijd van ochtendmisselijkheid en gierende hormonen inmiddels voorbij is, maar er staat je nog meer dan genoeg te wachten… 

 

 1. Een getrimde bikinilijn? Ha! Laat me niet lachen…

  Trim je ‘de boel’ normaal regelmatig bij? Dan kun je dat nu dus wel vergeten. Door die flinke buik zie je door de bomen het bos niet meer (ha-ha) en maakt die wekelijkse trimbeurt al snel plaats voor een ‘scheerbeurt-op-de-gok’. Tenzij je er een spiegeltje bij wilt pakken natuurlijk…

   

  zwanger derde trimester

 2. Hallo extra kilo’s!

  Oh wat was ik trots dat ik het eerste en tweede trimester bijna niet aangekomen was. De afgelopen weken probeer ik de weegschaal (en soms zelfs spiegel) maar wat vaker te vermijden. Die extra kilo’s hebben even op zich laten wachten, maar pronken nu vol trots op de heupen.

   

 3. De zwaartekracht doet zijn intrede

  Mochten je borsten nog trots recht vooruit pronken, dan geniet er nog maar even van. Zo rond het derde trimester doet de zwaartekracht toch echt zijn intrede en zakken de (inmiddels tweemaal zo grote) dames langzaam maar gestaag een paar centimeter lager. Ach, dan kan je kleintje er straks in ieder geval makkelijk bij!

   

 4. Van sensuele vrouw naar voedingsmachine

  Nu we het toch over de borsten hebben; wát een verschil! Waar je ze ooit vol trots tentoonstelde, zijn die twee ooit oh-zo sensuele eigenschappen inmiddels echt wel omgetoverd tot voedingsmachines. Je tepels zien er tegenwoordig uit als echte bulls-eyes, de melk begint er bijna uit te druppelen en zelfs de vorm is van categorie ‘perzik’ naar categorie ‘uier’ gedegradeerd.

   

 5. Je stinkt wat meer, en ruikt het ook nog

  Die overactieve hormoonproductie zorgt voor allerlei goeds en stoomt jouw lichaam perfect klaar op de komst van je kleintje. Ook zorgt die hormoonproductie ervoor dat je urine, afscheiding en zweet ‘wat sterker’ ruikt. Je hebt steeds vaker van die momentjes waarop je jezelf afvraagt wie er zo ontzettend stinkt, alleen maar om jezelf later te realiseren dat jij het bent…

   

 6. Jumping Jacks zijn verleden tijd

  Tenzij je een echte die-hard actieveling bent zul je nu inmiddels wel merken dat die jumping jacks een stuk lastiger worden. Het kan nog wel hoor; maar je hebt beide armen nodig om zowel je steeds grotere buik als je borsten vast te houden. Hetzelfde geldt voor push-ups, sit-ups, hardlopen – en ga zo maar door.

   

   

 7. Luiers zijn niet alleen voor de kleine

  Omdat die kleine lieverd in je buik steeds groter en dus ook zwaarder wordt, ontstaat er meer druk op je blaas. Je zult al snel merken dat niezen een ware topsport wordt. Benen gekruist, hand tussen de benen en zo voorzichtig mogelijk niezen. Nies je iets te hard? Dan plas je weer eens in je broek.

   

 8. Slapen wordt een kunst

  Misschien probeert die kleine je vast voor te bereiden op de komende maanden; waar je het eerste en tweede trimester waarschijnlijk weinig problemen had om in slaap te vallen (ik kon altijd en overal slapen) wordt het nu een stuk lastiger. Die grote buik maakt het vinden van een comfortabele positie toch wel lastig, en mocht je dan onverhoopt in je slaap toch lekker comfortabel op je zij draaien, dan schopt de kleine je gewoon weer wakker.

   

 9. Plassen wordt je leven

  Dacht je in het eerste of tweede trimester al veel te moeten plassen? Dan wacht nog maar even. Het derde trimester is de kleine in je buik namelijk zo gegroeid dat de druk op je blaas nog groter wordt. Als je veel water drinkt (wat je zeker moet blijven doen) betekent dit dat je in sommige gevallen ieder half uur wel op de wc kunt gaan zitten. Tenzij je te hard lacht of niest en in je broek plast natuurlijk… Mijn tip? Drink de hele dag veel water (want gezond!) maar probeer het een paar uur voordat je gaat slapen wat te minderen.

   

 10. Je mag vast aan de weeën gaan wennen

  Niet schrikken hoor, het is niet bij iedereen het geval, maar ik ben toch wel eens door oefenweeën (ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd) overvallen. Hoe je ze herkent? Voor mij was het een moment waarop ik een geheel nieuwe, krampende (spier)pijn voelde en dacht ‘als dit weeën zijn, dan is het écht helemaal niet leuk’. Die gedachte zei eigenlijk al genoeg… Het goede nieuws? Je weet hierdoor wel beter waar je aan toe bent, en dat maakt de hele bevalling misschien wat minder eng. En ze houden na twee tot drie minuutjes gewoon weer op!

   

 11. Je wordt een stuk klungeliger

  Een paar dagen geleden ging ik de kippen voeren en viel ik zo knoerthard op handen en knieën op het terras van de achtertuin. Het gekste was dat ik me op dat moment realiseerde dat ik 12 jaar was, de laatste keer dat ik mijn knieën bloot viel. Vanaf dat moment ben ik ook maar wat voorzichtiger gaan bewegen. Die grote buik, de disbalans en dat kleintje dat zich in je bekken laat ‘vallen’ maken het nu eenmaal wat moeilijker om je stabiliteit te behouden.

   

 12. Je voelt je ledematen regelmatig niet meer

  Wel eens met angst in je slaap wakker geworden omdat je jouw arm niet meer voelde of kon bewegen? Ach, kleinigheidje. Dit komt tijdens het derde trimester namelijk regelmatig voor. Niks om je zorgen over te maken hoor, de druk die de groeiende baarmoeder op de zenuwen legt heeft nu eenmaal invloed op de ledematen.

 

Heb jij dit soort gekke dingen ervaren tijdens je derde trimester, of waren jouw ervaringen juist compleet anders? Laat het ons weten in de reacties!! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge