Blog Mendy: Iemands dag kleuren
Gastblogs,  Mendy

Blog Mendy: Iemands dag kleuren!

Met Moederdag in aantocht, staat gastblogger Mendy stil bij het feit dat dit niet voor iedereen een feestdag is: ‘Want wat als je in je hart al moeder bent, maar de natuur werkt niet mee?’

Laatst las ik een blog met de titel: ‘Aangenaam, dit is je vader!’ Anders dan de kop deed vermoeden ging het stuk niet over donorschap of je vader op latere leeftijd leren kennen, maar was het een herkenbaar verhaal over de hang van kinderen naar hun moeder. Of papa nu thuis is of niet; negen van de tien keer wordt er eerst ‘mama’ geroepen als iets opgelost dient te worden. Irritant vaak, maar misschien ook een stukje biologie? Kijk naar moeder de gans, die door het park sjokt, met een rijtje kinderen in haar kielzog.

Niet eerlijk

Het lijkt niet helemaal eerlijk verdeeld als je bedenkt wat een vrouw ten opzichte van een man moet doen om een kind te krijgen. Jarenlang menstrueren. Zwanger zijn. Baren. Tepelkloven en jeukende hechtingen trotseren. Een mannelijke collega, vader van drie, zei mij ooit dat hij er juist heel wat voor over had de rollen een keer om te kunnen draaien, want hoe goed de band met papa ook is; je bent ‘niet hun moeder’ was zijn conclusie. Moeders hebben voor kinderen vaak dat speciale. Dat ongrijpbare. Dat niet onder woorden te brengen iets. Van nature.

Gelukstraantjes

Moederdag komt er weer aan. Op de tweede zondag van mei worden er ongetwijfeld weer gelukstraantjes weggepinkt bij het luisteren naar een lief opzegversje, het openmaken van pakjes met een lipstickkus erop en het oppeuzelen van een niet-te-eten, maar o-zo-goed-bedoeld ontbijtje. Tranen van ontroering en geluk. Want dat doen die kleintjes met je.Maar moederdag is ook een dag die soms andere tranen teweegbrengt. Al dan niet stil of verborgen.

Grote wens

Want wat als je in je hart al moeder bent, maar de natuur werkt niet mee? Je grootste wens is (nog) niet in vervulling gegaan. In deze tijd, en in onze cultuur, lijkt het leven maakbaar, maar zelfs de meest geavanceerde technieken kunnen niet van iedere baarmoeder een barende moeder maken.

Gemis

Moederdag heeft ook een gevoelige lading voor de moeders die een kind moeten missen. Verloren aan de dood. Of contactverlies zorgt voor gemis. Geen ‘Ik hou van jou!’-kaartje van die ene…

Niet in de laatste plaats is er een groep die op deze dag zijn of haar eigen moeder zo erg mist en waardoor je op 14 mei, nog meer dan anders, de vrouw die jou het leven schonk een warme knuffel zou willen geven.

Of je vervult met verve de rol van stiefmoeder. Tegen wil en dank. Je inzet wordt zeker niet altijd beloond met dankbaarheid. Niet eens met opzet, soms zorgen de omstandigheden voor lastige dilemma’s bij kinderen.

Uitermate gelukkig

Als mama van drie gezonde knullen, als dochter van de liefste moeder en als bevoorrecht schoondochter van een schat van een schoonmoeder prijs ik mezelf uitermate gelukkig. Niet alleen op moederdag.

Maar al voordat ik zelf kinderen had realiseerde ik me dat deze dag ook juist heel beladen kan zijn. Pijn kan doen. Lastige herinneringen kan ophalen.

Ik wens iedereen die over een paar weken verwend wordt door zijn kinderen het besef hoe blij je hiermee mag zijn! Evenals de notie dat wanneer je je moeder omhelst dit niet voor iedereen is weggelegd.

Kleur

Als we allemaal, juist op deze moederdag, die door cynisten wellicht wordt weggezet als commercieel, extra alert zijn op onze naasten voor wie er een (g)rauw randje om deze dag zit en daar uiting aan geven door een welgemeend kaartje, berichtje, knuffel of bloemetje, dan weet ik zeker dat zo’n grijze rand het in zich heeft om wat kleur te krijgen!

Over Mendy:

VMendy en haar jongensanaf nu kunnen jullie onder de noemer ‘Tjonge, JONGENS!’ meelezen in mijn wereldje. Ik ben Mendy, 33 jaar en woonachtig in Naaldwijk. Moeder van drie levendige jongens: Guus is 7 jaar.  Loek wordt volgende maand 4 en Teun is vijf weken geleden ter wereld gekomen. Met mijn vriend Evert erbij word ik dus omringd door maar liefst 4 mannen thuis! Als ik de verhalen moet geloven ga ik over een paar jaar enorm in de watten gelegd worden door zoveel mannelijkheid in huis! Momenteel geniet ik nog van mijn verlof, maar wanneer dat voorbij is ben ik weer enkele dagen per week bij Evert op de zaak te vinden. Wij runnen een makelaarskantoor, wat ontzettend leuk en dynamisch is. Als gastblogger van ‘Tipje van de luier’ zal ik jullie regelmatig tegoed doen aan leuke anekdotes, ontroerende uitspraken en lastige dilemma’s die iedere jonge moeder ongetwijfeld zal herkennen. Het wordt gewaardeerd als jullie een reactie achterlaten bij mijn stukjes!

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge