Dagboek van een verloskundige

Dagboek van een verloskundige deel 6: ‘Sacha perst, Bob ziet steeds witter’

Verloskundige Sabine (25) beschrijft elke maand op Tipje van de luier haar belevenissen in ‘Dagboek van een jonge verloskundige’. In deel 6: ‘Terwijl Sacha perst, ziet de zieke Bob steeds witter’

Aan het einde van een rustige weekenddienst word ik weer gebeld door Sacha (31). Ze is 37 weken zwanger van haar tweede en denkt dat haar vliezen gebroken zijn. Toen ze vanochtend om dezelfde reden belde, had ik het advies gegeven om te proberen wat vocht op te vangen, zodat ik kon kijken of het echt vruchtwater was. Dat is niet gelukt, maar ze vraagt of ik toch even langs wil komen.

Zieke man

Bij Sacha thuis aangekomen, blijkt haar man Bob ziek op bed te liggen. Haar 4-jarige zoontje is beneden aan het spelen. Boven op bed kijk ik of ik vruchtwater kan ontdekken in haar ondergoed, maar ik zie niets wat erop lijkt. Ik voel ik aan de buik en luister naar de hartslag. Deze is – net als tijdens de controle afgelopen week – verhoogd. Als de hartslag na een half uur nog steeds niet normaal is, stuur ik Sacha en Bob naar het ziekenhuis voor controle.

Snel komen!

Anderhalf uur later word ik door het ziekenhuis gebeld: het hartfilmpje ziet er goed uit, maar ik moet wel snel komen, want Sacha heeft weeën gekregen en zit al op 5 cm ontsluiting! Ik haast me naar het ziekenhuis en hoop dat ik op tijd ben voor de geboorte.

Geen babyspullen

Sacha hangt in het ziekenhuis heftig puffend over een stoel de weeën op te vangen. Haar man ligt ernaast op de bank; hij voelt zich nog steeds niet lekker. Ik zet snel alle spullen klaar. Ik merk aan Sacha dat het wel even schakelen is, dat de baby nu ineens komt. Ze hebben geen tas met babyspullen of Maxi-Cosi meegenomen. Maar dat is voor later zorg, Sacha geeft aan dat ze persdrang heeft.

Beduusd

De verpleegkundige en ik staan ieder aan een kant en ondersteunen Sacha. Bob ziet steeds witter en blijft liggen. Na een paar keer meepersen ligt zoon Davy op haar borst. Verwonderd kijkt Sacha me aan, nog beduusd van dat de bevalling echt gebeurd is. Bob blijft heel stil op de bank liggen, met een wit gezicht en een glimlach.

Lees ook:

Deel 5: ‘Oeps, ze heeft al 8 centimeter’
Deel 4: de nasleep van een miskraam
Deel 3: taalbarrière
Deel 2: vier bevallingen in één nacht
Deel 1: hoe een derde bevalling heel anders kan gaan

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge