Dagboek van een verloskundige deel 3
Dagboek van een verloskundige

Dagboek van een verloskundige deel 3: taalbarrière

Verloskundige Sabine (25) is net afgestudeerd en werkt sinds januari in een praktijk in het midden van het land. Elke maand beschrijft ze op Tipje van de luier een bijzondere bevalling in ‘Dagboek van een jonge verloskundige’. Deel 3: ‘Hij zei: “Hang maar weer op, we gaan niet”’

Taalbarrière

Op mijn spreekuur heb ik een stel uit de Oekraïne. De vrouw is 38 weken zwanger van hun tweede kindje en haar bloeddruk is veel te hoog. Tegen het einde van de zwangerschap kan dat leiden tot zwangerschapsvergiftiging, dus ik stel voor dat ze naar het ziekenhuis gaan voor een extra controle. Omdat de vrouw geen Nederlands of Engels spreekt, moet de man het voor haar vertalen. Ik weet niet of hij mij begrijpt en of hij het goed vertaalt voor zijn vrouw.

‘Hang maar weer op’

Terwijl ik het ziekenhuis bel om een afspraak voor hen te maken, zegt de man resoluut: ‘Hang maar weer op, we gaan niet’. Het blijkt dat ze niet zijn verzekerd en dus ieder bezoek aan het ziekenhuis zelf moeten betalen. Een frustrerende situatie: ik kan ze moeilijk in de auto zetten en naar het ziekenhuis brengen, maar ik ben wel verantwoordelijk voor haar gezondheid.

Tegen het advies in

Ik leg nog een keer heb uit waarom ik vind dat ze naar het ziekenhuis moeten. De man weigert weer. Er zit niets anders op dan met hem af te spreken dat ik in hun dossier noteer dat hij tegen mijn advies in gaat. Ik druk hem op het hart dat hij meteen moet bellen als zijn vrouw zich niet lekker voelt en zeg dat mijn collega over twee dagen bij hen langs komt om de bloeddruk opnieuw te meten.

Nog hoger

Een paar dagen later ga ik bij het Oekraïense gezin op kraamvisite. De bloeddruk van de vrouw bleek tijdens de extra controle door mijn collega nog hoger te zijn. Toen zijn ze gelukkig wel meteen naar het ziekenhuis gegaan, waar werd besloten de bevalling in te leiden. Nu zijn ze weer thuis, zowel de vrouw als het kindje maken het goed. De man is er niet, dus met handen en voeten bespreek ik met zijn vrouw hoe het is gegaan. Ik ben blij dat het allemaal goed is gekomen.’

Lees ook:

Dagboek van een verloskundige deel 1: hoe een derde bevalling heel anders kan gaan

Dagboek van een verloskundige deel 2: vier bevallingen in één nacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge