Dagboek van een verloskundige deel 16- stilte voor de storm
Dagboek van een verloskundige

Dagboek van een verloskundige deel 16: stilte voor de storm

Verloskundige Sabine (26) beschrijft elke maand op Tipje van de luier haar belevenissen in ‘Dagboek van een jonge verloskundige’. In deel 16: ‘Daar zit ik dan, op de bank, met drie potentiële bevallingen.’

De afgelopen twee weken zijn er weinig bevallingen geweest in de praktijk. Steeds meer vrouwen zijn voorbij hun uitgerekende datum en de kans dat er meerdere tegelijk zullen bevallen wordt groter. Op het moment dat ik de dienst in ga, krijg ik van mijn collega te horen dat het nog steeds rustig is.

Vliezen gebroken

Al snel gaat de telefoon. Samantha denkt dat haar vliezen gebroken zijn.  Ik vraag door en vraag haar of ze wil dat ik langskom. Ze wil graag de nacht afwachten. Ik geef instructies en we beëindigen het gesprek met ‘wellicht tot vannacht!’.  

Nummer 6

Nog geen halfuur later gaat weer de telefoon, nu is het Bea, zwanger van haar zesde kind. Zij rommelt al vier dagen, maar telkens is het loos alarm. Een beetje lacherig zegt ze dat ze denkt dat het begonnen is. De weeën voelen anders en komen eens in de 10 tot 12 minuten. Ze vindt het nog niet nodig dat ik langs kom, maar wilde het wel even laten weten.

Nog één

En jawel hoor, tien minuten later belt Daan, man van Inge, met het bericht dat de weeën begonnen zijn. Inge heeft nog geen behoefte aan een bezoek, want de vorige twee keer zakten de weeën weg toen de verloskundige kwam. Ik geef aan dat Daan op tijd moet bellen als ze wel een bezoek willen.

Onrust

Daar zit ik dan, op de bank, met drie potentiële bevallingen, maar ik hoef nog nergens naar toe. Een beetje onrust is er wel, want hoe gaat de rest van de avond en nacht verlopen? Gelukkig hoef ik niet lang te wachten; Teun, de man van Bea belt nu. Alleen al doordat hij belt en niet Bea, weet ik dat het menens is. Ik ga direct naar ze toe.

Tegenvaller

Bij aankomst blijkt dat ze zelf al de kraamzorg hebben gebeld. Als ik toucheer heeft ze 3 cm. Dit valt Bea een beetje tegen. Ik zeg haar even te gaan douchen. Ondertussen belt Daan, Inge wil graag nu wel een bezoekje. Ik overleg met Bea of ze het even redt en geef instructies aan de kraamzorg. Snel rijd ik naar het huis van Inge en Daan, op nog geen vijf minuten afstand van Bea.

Keurige 3 cm

Ook bij Inge een keurige 3 cm. En inderdaad de weeën werden minder zodra Inge vernam dat ik kwam. Ondertussen belt de kraamzorg dat Bea wil dat ik kom. Bij mijn binnenkomst stapt Bea net de douche uit en geeft aan te willen weten waar ze staat. Ik voel nogmaals en het is nu net aan 5 cm. In overleg breek ik de vliezen en leg mijn spullen klaar. Nog geen kwartier later geeft Bea een gil. Ik til het dekbed op en zie haren. Nog geen wee later is zoon Adam geboren.

Nu komen!

Als ik net de baby heb nagekeken, belt Daan dat ik nu echt moet komen. Snel pak in mijn spullen en rijd terug. Inge zit heftig puffend in bed. Ondertussen belt Daan de kraamzorg. Inge moet al mee persen en gaat op de baarkruk zitten. Niet veel later zien we haartjes en volgt baby Rosie snel. Als Inge met Rosie in haar armen op bed ligt, gaat de bel: de kraamverzorgster is er.

Paar uurtjes slaap?

Na een drukke avond lig ik rond half drie in mijn bed. Nu maar hopen dat Samantha niet zo belt, een paar uur slaap kan ik best gebruiken. Rond een uur of negen word ik wakker gebeld door Samantha. Ik ga langs voor controle en bespreek hoe lang we nog kunnen afwachten met de gebroken vliezen. Aan het einde van mijn dienst is er nog geen wee te bekennen en krijgt ze een controle in het ziekenhuis in verband met meer dan 24 uur gebroken vliezen. Al met al een lekkere dienst, en de lijst met te bevallen dames is weer wat korter.

Lees ook:

Deel 15: golven bloed
Deel 14: badbevalling
Deel 13: het ziekenhuis is vol
Deel 12: geen hartslag
Deel 11: uitgeputte mama
Deel 10: ‘Ik bel meteen een ambulance’
Deel 9: ‘Hoe kun je hier een baby krijgen?’
Deel 8: ‘Hoe haal je het in je hoofd?’
Deel 7: onverklaarbare verhoging
Deel 6: ‘Sacha perst, Bob ziet steeds witter’
Deel 5: ‘Oeps, ze heeft al 8 centimeter’
Deel 4: de nasleep van een miskraam
Deel 3: taalbarrière
Deel 2: vier bevallingen in één nacht
Deel 1: hoe een derde bevalling heel anders kan gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge