Miskraam
Dagboek van een verloskundige

Dagboek van een verloskundige deel 7: onverklaarbare verhoging

Verloskundige Sabine (25) beschrijft elke maand op Tipje van de luier haar belevenissen in ‘Dagboek van een jonge verloskundige’. In deel 7: ‘We vertrouwen haar verhoging allebei niet’.

Ik heb een hele rits kraamvisites voor de boeg, zowel in het dorp als in het buitengebied. Net voordat ik op pad wil gaan, word ik gebeld door Irene, de kraamverzorgster van Lisa (22), die een week geleden is bevallen van dochter Sammy. Er is iets mis. De temperatuur van Lisa is aan de hoge kant, nu 37,5 graden Celsius. Ik besluit eerst bij Lisa langs te gaan om te onderzoeken waar de verhoging vandaan kan komen.

Wat is er mis?

Irene doet de deur open. Ze zegt dat ze de situatie niet vertrouwt. Lisa ligt op bed en ik stel haar een aantal vragen: ‘Heb je ergens pijn? Hoe gaat het met de borstvoeding? Hoe is het met het bloedverlies? Wat was je temperatuur de afgelopen dagen?’

Buikpijn

Lisa vertelt dat ze drie dagen geleden buikpijn had en dat haar temperatuur toen ook 37,5 graden was. De kraamhulp dacht aan een blaasontsteking, maar de huisarts kon niets vinden. Lisa’s pijn was weggezakt. Nu heeft Lisa geen andere klachten dan af en toe opvliegers. Ik bekijk en onderzoek haar lichaam en meet haar bloeddruk. Ik kan geen oorzaak vinden van de verhoging en besluit met adviezen en bel-instructies het aan te kijken.

Nog hoger

De rest van de dag doe ik al mijn visites en andere taken, maar Lisa blijft in mijn achterhoofd zitten. Als ik even op de praktijk ben en de situatie met mijn collega bespreek, belt Kevin, de man van Lisa. Haar temperatuur is nu 37,8. Lisa voelt zich verder prima, alleen af en toe nog van die warmte-aanvallen.

Naar het ziekenhuis

Mijn collega en ik kijken elkaar aan, we vertrouwen het allebei niet. Ik besluit te overleggen met het ziekenhuis, al weet ik al bijna zeker dat de gynaecoloog zal gaan zeggen dat Lisa langs moet komen voor onderzoek. En inderdaad, dit moet.

Opgenomen

Als mijn dienst over is, zeg ik tegen mijn collega dat ik het graag wil weten als ze iets van de ouders of het ziekenhuis hoort. De volgende dag stuurt ze me een appje: Lisa is dezelfde avond nog opgenomen met een stijgende temperatuur. Na drie echo’s van de baarmoeder, bleek er nog een stukje van de placenta vast te zitten. Lisa was geopereerd en mocht ’s ochtends met antibiotica weer naar huis.Ik ben blij dat mijn onderbuikgevoel dat er iets mis was klopte en dat er op tijd ingegrepen kon worden.

Lees ook:

Deel 6: ‘Sacha perst, Bob ziet steeds witter’
Deel 5: ‘Oeps, ze heeft al 8 centimeter’
Deel 4: de nasleep van een miskraam
Deel 3: taalbarrière
Deel 2: vier bevallingen in één nacht
Deel 1: hoe een derde bevalling heel anders kan gaan

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge