geboorte
Dagboek van een verloskundige

Nieuw! Dagboek van een jonge verloskundige

Verloskundige Sabine (24) is net afgestudeerd en werkt sinds januari in een praktijk in het midden van het land. Elke maand beschrijft ze op Tipje van de luier een bijzondere bevalling in ‘Dagboek van een jonge verloskundige’. Deel 1: hoe een derde bevalling heel anders kan gaan.

De kop is eraf

‘Ik ben al drie weken aan het werk bij mijn nieuwe praktijk, maar heb nog steeds geen bevalling gedaan. Elke keer tijdens een dienst, denk ik: zal het nu? Vannacht is het eindelijk zover: om twee uur gaat de diensttelefoon. Terwijl mijn vriend zich nog even omdraait, probeer ik te achterhalen wie ik aan de lijn heb. Het is Mark (29). Zijn vrouw Stefanie (28) heeft weëen en ze willen dat ik snel kom, want bij hun andere kinderen van 6 en 3 was het binnen 2,5 uur gebeurd.

Teleurgesteld

Als ik bij hen thuis aankom, vind ik dat Stefanie er nog heel relaxed uit ziet. Dat komt overeen met de ontsluiting: die is drie centimeter. Dat valt het stel tegen; bij de andere twee ging het veel sneller. Zo is het wel vaker: een eerste en tweede bevalling kunnen op elkaar lijken, maar bij de derde gaat het soms heel anders. Ik leg uit dat we echt nog even moeten wachten voor we in het ziekenhuis terecht kunnen. Stefanie gaat een beetje teleurgesteld onder de douche en Mark belt oma om op de kinderen te komen passen. Normaal gesproken zou ik naar huis zijn gegaan, maar het is een rustige dienst en Mark en Stefanie vinden het fijn als ik blijf, mocht het toch ineens snel gaan. Ik kijk beneden met oma televisie terwijl Mark en Stefanie boven in bed samen de weëen opvangen.

Lange zit

Uiteindelijk gaan we om vijf uur naar het ziekenhuis, dan heeft Stefanie vijf centimeter ontsluiting. Bij acht centimeter krijgt ze al persdrang. Het is heel vervelend om dat tegen te moeten houden. Omdat Stefanie al twee keer eerder is bevallen, mag ze van mij meepersen. Het kan zijn dat de ontsluiting dan door de druk openschiet. En dat gebeurt gelukkig. De baby, een jongen, komt er vlot uit. Om 5.40 wordt de kerngezonde Finn geboren. Voor de ouders was het een lange zit, ik vind het met 7 uur een keurige bevalling. Om acht uur ’s ochtends ben ik weer thuis. Mijn vriend heeft nauwelijks doorgehad dat ik weg ben geweest. De kop is eraf.’

Wegens privacyredenen zijn de namen gefingeerd.

Lees ook:

Dagboek van een verloskundige: vier bevallingen in één nacht

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge