Verloskundige Sabine geeft antwoord op jullie vragen: ‘De vrouw in bad zei: dan kom je er toch ook bij?’
Een tijdje terug konden jullie je brandende vragen aan verloskundige Sabine stellen. Hierbij haar ongezouten antwoorden!
Sabine: Zodra ik aan mensen vertel dat ik verloskundige ben, krijg ik vaak dezelfde reactie. Vrouwen vinden het bijna altijd fantastisch en beginnen prompt over hun eigen bevalling óf die van hun vriendin/zus/nichtje. Bij mannen ligt het iets anders, degene die zelf (net) vader zijn geworden, reageren positief. Mannen die hier nog geen ervaring mee hebben, reageren vaak met een vies gezicht of blanco (want hebben dan geen idee wat het vak überhaupt inhoudt).
Antwoorden
Nu kan ik ze uren vertellen over mijn belevenissen, maar denk ik niet dat zij daarop zitten te wachten. Jullie als lezeressen van Tipje van de luier gelukkig wel! En recent konden jullie vragen stellen via de site en Facebook, die ik hieronder zal beantwoorden:
Niet elke verloskundige doet zes weken na de bevalling een controle. Hoe belangrijk is deze controle?
In principe biedt elke verloskundige dit aan, maar het is niet verplicht. Of je gebruik maakt van deze controle is persoonlijk, vaak zie ik vrouwen of het hele gezin omdat men nog vragen heeft over de bevalling, last heeft van hechtingen of omdat ze de bijzondere periode van zwangerschap, bevalling en kraambed met de nacontrole willen afsluiten.
Wat voor gekke uitspraken hebben cliënten weleens gedaan?
Ik heb een keer een badbevalling begeleid waarbij zowel de barende als haar man in bad zaten. De baby kwam bijna, maar ik kon het niet goed zien. Waarop de vrouw zei: ‘Dan kom je er toch ook bij’. Ik weet nog steeds niet of ze dit nu meende of als grapje zei…
Ik heb tijdens en na mijn zwangerschap erge last van bekkeninstabiliteit gehad, hoe groot is de kans dat ik dit een volgende keer weer krijg?
Helaas zit er wel een kans in dat je hier bij de volgende zwangerschap weer last van gaat krijgen. Hoe groot kan ik niet zeggen. Het beste is om bij een goede bekkenfysiotherapeut onder begeleiding te gaan en bij een nieuwe zwangerschap bij beginnende klachten weer te beginnen met de oefeningen.
Wat vind je het leukste aan je beroep naast de bevallingen?
Wat ik erg leuk vind is dat je bij heel veel mensen thuis komt. En iedereen is altijd gastvrij. Zo komt het soms voor dat ik bij een kraamvisite mee lunch omdat ik dan toevallig binnenkom als ze net aan tafel gaan en er bijna op staan dat ik mee eet.
Gebeurt het wel eens dat je geen klik hebt met een vrouw (of haar partner) die je helpt en zo ja, wat doe je dan?
Het komt weleens voor dat ik zoiets heb van ‘jij bent niet mijn type mens’. Ik zorg ervoor dat ik wel professioneel blijf en hen help zoals ieder ander, maar ben als ik klaar ben wel blij dat ik afscheid kan nemen.
Wanneer moet je stoppen met alcohol drinken? Op het moment dat je hoopt dat er een kindje komt of pas bij een positieve zwangerschapstest?
Het advies is om zodra je een actieve kinderwens hebt te stoppen met drinken, omdat je bijna nooit kan voorspellen wanneer je precies zwanger zal worden. Dit geldt ook voor mannen, omdat zaadcellen langer meegaan en alcohol de sperma kan beschadigen.
Hoe kan de papa zich het beste op de bevalling voorbereiden?
Sommige mannen pakken het heel serieus aan en gaan zelfs op een vaderschapscursus, die ook door een man gegeven wordt. Dit kan zeker, maar mannen zijn vaak praktisch ingesteld, dus meelezen met boeken, meegaan naar voorlichtingsavonden en eventueel bevallingsfilmpjes via YouTube kijken is vaak ook voldoende. Indien er de wens is om in het ziekenhuis te bevallen, kan het handig zijn om bijvoorbeeld een testritje naar het ziekenhuis te maken plus de route naar de verloskamers alvast een keer te lopen, zodat hij ook als het wat stressvol wordt weet waar hij moet zijn.
Lees ook:
Deel 14: badbevalling
Deel 13: het ziekenhuis is vol
Deel 12: geen hartslag
Deel 11: uitgeputte mama
Deel 10: ‘Ik bel meteen een ambulance’
Deel 9: ‘Hoe kun je hier een baby krijgen?’
Deel 8: ‘Hoe haal je het in je hoofd?’
Deel 7: onverklaarbare verhoging
Deel 6: ‘Sacha perst, Bob ziet steeds witter’
Deel 5: ‘Oeps, ze heeft al 8 centimeter’
Deel 4: de nasleep van een miskraam
Deel 3: taalbarrière
Deel 2: vier bevallingen in één nacht
Deel 1: hoe een derde bevalling heel anders kan gaan