Baby voor straf
Baby,  Kids,  Peuters & kleuters

‘Een kind heb je niet voor je straf’ Toch?

In het boek ‘Waarom? Daarom!’ stelt comedian Roué Verveer dat je kinderen ‘niet voor je straf hebt’. Met andere woorden: je moet je niet door je kroost laten tegenhouden. Dat zetten mij aan het denken: doe ik dat?

Laatst las ik het boek ‘Waarom? Daarom!’ van de Surinaamse comedian Roué Verveer. Hierin vergelijkt hij de – in zijn ogen – ‘slappe’ Nederlandse opvoeding met de Surinaamse. Hij verbaast zich over hoeveel Nederlanders pikken van hun kinderen, hoe ongemanierd ze kunnen zijn en over de discussie/overleg-cultuur die er is. In Suriname is het: ‘Omdat ik het zeg’, en daarmee is de kous af. Een grappig boek om te lezen, vol met Surinaamse wijsheden van zijn tante Wonnie.

Een kind heb je niet voor je straf

Eén van die Surinaamse wijsheden is: ‘Een kind heb je niet voor straf’. Waarmee hij bedoelt: je moet je niet laten tegenhouden door je kind. Je kind past zich aan jou aan en niet andersom. Ga je naar een festival, dan neem je je kind mee. Heb je een feestje? Dan ga je niet eerder weg omdat je kind naar bed moet. Campingbedje dan? Ben je gek. De kinderen zijn volgens Roué uiteindelijk zo uitgeput, dat ze met z’n allen in slaap vallen op het grote bed.

Slaapjes centraal

Dat zette mij aan het denken: laat ik mij tegenhouden door mijn kind? Ja. Als ik iets leuks wil doen, dan plan ik dat om Bentes slaapjes heen. Als we ergens gaan lunchen, dan doe ik dat het liefst op een kindvriendelijke plek. En als we bij iemand anders eten, dan wil ik toch echt rond haar bedtijd weer thuis zijn.

Rekening houden met

Maar, vind ik het erg om mij tegen te laten houden door mijn kind? Nee. En ik noem het ook liever ‘rekening houden met’. Want ik weet, dat als ik dit niet doe, zowel zij als wij (en ik denk vooral wij) niet gelukkig zijn. Met een moe kind iets leuks doen is niet leuk. Met een kind lunchen in een stijf restaurant ook niet. En ook al zou ik het geld hebben, ik zou het niet aandurven om een verre reis met haar te maken. Van alleen al de gedachte aan 10 uur in een vliegtuig en een jetlag krijg ik het benauwd.

Even volhouden…

En, het is maar tijdelijk toch? Over niet al te lang hoeven we geen rekening meer te houden met haar slaapjes. En zo wordt het elke jaar wat makkelijker. Maar, Roué heeft mij wel doen beseffen dat ik soms best de touwtjes wat mag laten vieren. Een uurtje later naar bed, daar gaat ze echt niet dood van.

Lees ook:

7 onmisbare weetjes over slapen en je baby

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge