Anders bij de tweede
Handige weetjes,  Voor mama

Wat ik bij mijn tweede kind anders ga doen

Mijn eerste jaar als moeder zit erop. Over het algemeen vind ik dat ik het er best goed vanaf heb gebracht, maar toch zijn er punten voor verbetering. Kortom: wat doe ik bij mijn tweede kind anders?

Ik vind dat ik mij er best goed doorheen heb geslagen, door mijn eerste jaar als moeder. Bente is tenslotte niet gewond, ondervoed of onderkoeld geraakt 😉 Nee hoor, alle gekheid op een stokje: Bente is een tevreden kind, dus dan zijn wij dat ook. Wat wil je nog meer? Toch zijn er dingen die ik bij de tweede (die overigens nog niet in de maak is) anders wil doen.

Bij de tweede ga ik:

  1. Rustiger aan doen in de kraamtijd

   Volgens mij was het drie weken na de keizersnede dat ik met Bente in de draagzak de afwasmachine aan het uitruimen was, de weekboodschappen ging doen en zelfs het huis ging soppen. Ik trok het niet om alleen maar op de bank te zitten en anderen het vuile werk op te laten knappen (al is 8 keer per dag/nacht voeden op zich al een dagtaak…). De volgende keer ga ik proberen het rustiger aan te doen en meer te genieten van dat kleintje. Terwijl ik dit schrijf, kom ik pas tot het besef dat ik dan natuurlijk al een kind heb rondlopen. Nou goed…. Niet rustiger aan doen misschien dan, maar wel het huishouden even laten voor wat het is 🙂

  2. Minder stressen, meer genieten

   Hoe ik Bente overdag aan het slapen kreeg in haar eigen bedje was voor mij een enorme kopzorg. Ze wilde alleen maar tegen mij aan slapen, en na twee maanden wilde ik ook weleens mijn handen vrij. Ik kon uren Googelen hoe ik dit aan moest pakken. Ik herinner mij nog goed dat een moeder op een forum schreef: ‘Geniet er nou maar van, over een jaar doen ze dat écht niet meer’. En zo is het. Alles is een fase, alles is tijdelijk. Op hun achttiende zullen ze echt niet meer hun eten op de grond gooien, bij jou in bed willen slapen, enz. Dus kun je er maar beter van genieten in plaats van erover stressen.

  3. Meer op mijzelf vertrouwen

   Je kunt als moeder nogal aan jezelf twijfelen. Door een collega met ‘goedbedoeld’ advies, doordat andere moeders het anders doen of doordat het consultatiebureau een bepaalde richtlijn heeft. Nu weet ik: iedereen doet het anders, niemand heeft de wijsheid in pacht. Het enige dat je moet doen is het volgen van je moederinstinct: ik heb nog nooit spijt gehad van een keuze die ik maakte op basis van mijn gevoel.
   Lees ook: Vertrouw op je moederinstinct

  4. Veel meer filmpjes maken

   Ik heb slechts één filmpje van Bente toen ze net geboren was. Foto’s hebben we daarentegen in overvloede. En dat is zo jammer, want bewegend beeld zegt zoveel meer. Je ziet de gezichtsuitdrukkingen, hoort de geluidjes… Meer filmen dus! En dan niet alleen de ‘highlights’, maar ook de dagelijkse dingetjes, want dat vergeet je vaak.

  5. Bewuster genieten van het moederschap

   En niet in mijn hoofd steeds mijn to-do-lijst afwerken of intussen een mentaal boodschappenlijstje maken. Telefoon aan de kant, en knuffelen/spelen/gek doen maar. Mindfuller moeder zijn, dus (is dat een woord?). Daar ga ik overigens niet mee wachten op de tweede. Dat ga ik nu ook al toe proberen te passen.
   Lees ook: Weg met die telefoon!

   Meer ‘go with te flow’

   Loopt een etentje een half uurtje uit? Dan gaat de baby maar wat later naar bed. Of slaan we het badje over. Wil hij/zij z’n broodje niet? Dan niet. Drinkt hij/zij niet uit de drinkbeker? Komt nog wel. Bij Bente kon (of eigenlijk: kan) ik over dit soort dingen nogal moeilijk doen. Maar met de ervaring die ik nu heb hoop ik dit bij de tweede wat meer los te kunnen laten. Zal denk ik ook wel moeten, hij of zij zal zich toch wat meer aan moeten passen aan het gezin in plaats van andersom.
   Lees ook: Mijn kind heeft een ‘drankprobleem’

Lees ook:

Echt: het wordt steeds leuker

100x wat ik leerde in mijn eerste jaar als moeder

21x de beste tips voor nieuwe moeders

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge