borstvoeding afvallen
Borstvoeding

Afscheid van borstvoeding: de voordelen van stoppen

 Vanochtend gaf ik mijn laatste borstvoeding. Hoewel het een bewuste keuze is, is het toch wel even slikken. Daarom, vooral voor mijn eigen gemoedsrust: de voordelen van stoppen met borstvoeden op een rij. 

Na een aantal weken wikken en wegen of ik ook de laatste borstvoeding wilde gaan schrappen (ik deed alleen nog de ochtendvoeding), hakte ik gisteren de knoop door: morgen zou de laatste keer worden. De druppel die de emmer deed overlopen was een flinke bijt met de nieuw verworven onder- én boventandjes van mijn dochter. Ik hoef jullie niet te vertellen dat dat veel pijn doet.

AU!

Ik besloot Maarten niet over mijn beslissing te vertellen en vanochtend rustig en zonder heisa of poespas te ‘genieten’ van de laatste keer. Maar – zoals dat vaker gaat als je iets nog één keer wilt doen (nog één keer de skipiste af en dan je been breken) – een pretje was het niet. Dit keer besloot ze beide kanten van een beet te voorzien (ik kan het haar ook niet kwalijk nemen. Zij snapt natuurlijk niet dat je in een fles wél mag bijten en in een tiet niet). Conclusie: het was een goede beslissing.

Hoe dan ook: het is het einde van een tijdperk. Want ik deed de borstvoedingen (meestal) met veel plezier, zoals je hier kunt lezen. Ik ben er best een beetje verdrietig om, want het was toch altijd wel heel knus en gezellig, zo samen nog even in het warme bed liggen. Daarom, vooral ter geruststelling van mijzelf, de voordelen van stoppen op een rij.

Niet meer borstvoeding geven betekent dat:

Ook Maarten de eerste voeding kan geven. En ik moet zeggen, dat is wel HEEL fijn, nadat ik het 8 maanden elke ochtend heb gedaan.

Ik NOOIT meer hoef te kolven. Hiep, hiep, hoera! Over met dat gekke apparaat aan m’n tiet. De melkfabriek is gesloten!

Ik precies weet hoeveel melk ze binnenkrijgt. Want of het wel genoeg voor haar was, betwijfelde ik de laatste weken.

Mijn lichaam weer helemaal van mij is. Als je borstvoeding geeft, deel je je lichaam toch een beetje met een ander. Dat is niet erg, maar het moet ook een keer ophouden.

Ook het laatste deel van mijn lichaam weer naar z’n oude staat terug kan keren. Hoewel het natuurlijk nooit meer helemaal hetzelfde wordt. Al is het alleen al door dat litteken van de keizersnede.

Ik kan overstappen op de gewone pil. Want die Cerazette (een minipil met maar 1 hormoon die je mag slikken in combinatie met borstvoeding) is niet ideaal. Je slikt ‘m altijd door, hebt geen idee wanneer je ‘ongesteld’ wordt en hoe lang dat gaat duren en je moet ‘m altijd op hetzelfde tijdstip slikken.

Het zal wel even wennen zijn morgen. Ik hoop vooral dat Bente niet laat merken dat ze het erg vindt, want dan weet ik niet of ik toch stiekem weer overstag ga. Maar, als ik de enige ben die het er moeilijk mee heeft, dan pak ik bovenstaand lijstje er bij en dan weet ik dat het de juiste keuze is geweest.

Lees ook:

Moeder zijn is afscheid nemen
En: Waarom ik borstvoeden zo fijn vind

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge