Borstvoeding,  De eerste maanden,  Pasgeboren

Afvallen door borstvoeding? Mooi niet!

Eén van de voordelen van het geven van borstvoeding is dat je razendsnel afvalt na de bevalling. Althans, dat schijnt zo te zijn. Bij mij werkt dat niet zo, merk ik nu voor de tweede keer op rij. Tot mijn grote frustratie. 

Mijn moeder vertelde dat zij op doktersadvies moest stoppen met borstvoeden omdat mijn broer haar ‘opat’. Mijn borstvoedende vriendin paste binnen twee weken alweer in haar oude spijkerbroeken. Mooi, dacht ik toen ik nog zwanger was van Bente. Hoef ik me daar in ieder geval geen zorgen om te maken. Gewoon de baby voeden en de kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Get in Shape

Platte buik

Het begon voorspoedig. In de kraamweek slonk mijn buik supersnel. Die eerste dagen vóél je zelfs je buik slinken: borstvoeding geven zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt (voelt een beetje als menstruatiekrampen) en weer tot normale proporties krimpt. Na een week vond ik dat ik eigenlijk al best weer een platte buik had. Dankjewel, borstvoeding! Kon ik gewoon lekker koekjes, dropjes en chocola blijven eten.

Veel te zwaar

De confrontatie kwam toen ik drie maanden na de bevalling op de weegschaal ging staan. Slik. Ik bleek nog 8 kilo boven mijn ‘normale’ gewicht te zitten en 11 boven mijn  ideale gewicht. Ik gaf de weegschaal de schuld. Er moest vast een nieuw batterijtje in (zoals ik al zei: ik vond mezelf alweer heel slank. En daarbij: ik denk het ook altijd beter te weten dan de TomTom). Tot ik probeerde me in een oude broek te hijsen (ik maakte nog gretig gebruik van mijn zwangerschapsbroeken: die zitten zo lekker) en me realiseerde dat hij toch echt never nooit ging passen. Oeps. Had de weegschaal dan toch gelijk?

Veel te veel snoep

Ik kwam tot de conclusie dat ik mezelf in de maling had genomen. Tuurlijk was ik mijn buik plat – in vergelijking met de kolossale buik die ik de laatste weken had. Tuurlijk waren mijn benen slank – nu ze niet meer zo opgezet waren door het opgehoopte vocht. Het is maar net wat je gewend bent, zal ik maar zeggen. Ik ging op zoek naar de feiten. Bij NORMALE calorie-inname vallen borstvoedende vrouwen 0,4 tot 0,8 kilo per maand af. Tja, normaal was mijn calorie-inname niet met al die dropjes, koekjes en chocolaatjes die ik naar binnen werkte.

Sonja Bakker

Toch lukte het me bijna 7 maanden lang niet om me er echt toe te zetten te stoppen met al die lekkernijen. En toen was het te laat: de borstvoedingen was ik aan het afbouwen, daar had ik geen profijt meer van. Er zat maar één ding op: diehard aan de Sonja Bakker. Niet leuk, maar twee maanden later zat ik wel op mijn gewenste gewicht, en zat ik een stuk lekkerder in mijn vel. Negen maanden ontzwangeren klopte in mijn geval dus precies.

Hardleers

Ik drukte mezelf op het hart bij de volgende zwangerschap niet zoveel te eten. En zeker niet na de bevalling door te blijven eten. Tja, je raadt het al: dat lukte dus niet. En nu baby twee twee maanden is en die 5 kilo teveel (wel drie kilo minder dan vorige keer :-)) er nog steeds aan zitten, zit er niets anders op: weer aan de lijn.

Lees ook:

8 voordelen van borstvoeding geven

De voordelen van stoppen met borstvoeding

10 tips voor kolven op het werk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge