Baby slapen weetjes
Pasgeboren,  Tips en inspiratie

7 Onmisbare weetjes over slapen en je baby

Het is het nummer-1 onderwerp onder moeders: slaap. Of het gebrek eraan. Of jij nou een doorslaper of een nachtbraker hebt (of allebei): deze zeven weetjes over slapen wil je niet missen. Interessant en nuttig. 

Natuurlijk weet je als je je tenen niet meer kunt zien dat er gebroken nachten aan zitten te komen. Maar hoe heftig die kunnen zijn, ervaar je pas als je er midden in zit. Bij mij duurde het gelukkig niet lang tot Bente ’s nachts doorsliep – met zes weken was de eerste keer. Wij hadden een ander ‘probleem’: overdag wilde ze alleen op één van ons slapen. Zodra wij haar weglegden, sperde ze haar ogen open en kwamen de tranen. Ik had dus geen enkel moment mijn handen vrij. Alhoewel: ik had wel één hand vrij om te Googelen. In de uurtjes dat Bente op mijn lag te slapen, heb ik een spoedcursus baby-slaap op mijn iPhone gedaan.

De 7 meest waardevolle weetjes over baby en slapen

Baby’s hebben een slaapcyclus van 45-50 minuten

Ze moeten nog leren om meerdere cycli aan elkaar te rijgen. Als je baby slaapt, weet je dus dat hij ongeveer 50, 100 of 200 minuten (enzovoorts) zal slapen. Slaapt hij korter dan 50 minuten, dan rust hij waarschijnlijk niet uit. Lees hier meer.

Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 uur per dag

en baby’s van 9 maanden 14. Dit is verdeeld over een langere nachtslaap en korte dutjes overdag. Hoeveel uur jouw baby zou ‘moeten’ slapen en verdeeld over hoeveel slaapjes, vind je hier. Let op: dit zijn gemiddelden.

Baby’s uiten allerlei vermoeidheidssignalen

Gapen en in de oogjes wrijven liggen voor de hand, maar wist je ook deze: oogcontact vermijden en naar de oortjes grijpen? Heel handig om te weten, ter voorkoming van oververmoeidheid. Hier lees je er nog meer.

Baby’s ‘mogen’ een bepaalde tijd wakker zijn

Pasgeboren baby’s bijvoorbeeld maar 45 minuten (inclusief voeding). Anders raken ze oververmoeid, en dat wil niemand. Zo is er voor elke leeftijd een maximale wakker-tijd (klik hier voor een schema). Vond ik superhandig om te weten, want ik vond in het begin de vermoeidheidssignalen lastig te ontdekken.

Vanaf 6 weken kun je al een slaapritueeltje invoeren bij je baby

Zo’n ritueel kan ervoor zorgen dat je baby gaat herkennen wanneer hij of zij naar bed gaat. Het hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Als je maar elke keer hetzelfde doet. Bijvoorbeeld: badje, voeden, nog even spelen, slaapzakje aan, gordijnen dicht en op bed leggen. Baby’s houden niet van verrassingen, en zo weten ze wat er gaat komen.

Het is het beste om je baby wakker in bed te leggen

Zodat hij leert zélf in slaap te vallen, en niet omdat hij gewiegd wordt of er voor hem gezongen wordt. I know: dit kan een hele opgave zijn. Ik was drie maanden verder voor dit mij overdag lukte.

Oververmoeide baby’s slapen slechter

Je zou denken dat baby’s die supermoe zijn moeiteloos een aantal uren achter elkaar wegtukken, maar niets is minder waar. Oververmoeide baby’s slapen onrustiger. Ook komen ze minder makkelijk in slaap.

Lees ook:

Hoe bereid je je baby voor op de zomertijd?

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge